Κύπρος, Ιερά Σύνοδος: Στο 6μελές Συνοδικό Δικαστήριο οι δύο μοναχοί Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι – Αρνήθηκαν να εμφανιστούν -Βίντεο

Στο 6μελές Συνοδικό Δικαστήριο παραπέμφθηκαν οι δύο μοναχοί της Μονής Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι, μετά την άρνηση τους να παραστούν σήμερα ενώπιον της Ιεράς Συνόδου,

για να δώσουν απαντήσεις για τα υπό διερεύνηση οικονομικά και ηθικά σκάνδαλα στα οποία φέρονται να εμπλέκονται.

Σε δηλώσεις του μετά από το πέρας της συνεδρίας, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμ. Γεώργιος Χριστοδούλου, είπε ότι η Ιερά Σύνοδος δηλώνει «κατηγορηματικά αποφασισμένη να επιφέρει την κάθαρση στους κόλπους της Εκκλησίας».

Σημείωσε, παράλληλα, ότι η Ιερά Σύνοδος, αφού ενημερώθηκε από τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, αποφάσισε να καλέσει τους δύο εν αργία κληρικούς ενώπιον της προς απολογία, οι οποίοι αρνήθηκαν να παρουσιαστούν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου.

Ανέφερε, επίσης, ότι θα συνέλθει σύντομα το Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο.Σημειώνεται ότι οι δύο μοναχοί κλήθηκαν από την Ιερά σύνοδο και αυτοί αρνήθηκαν να παραστούν.

Ειδικότερα, προσπάθησαν να καλέσουν μία φορά τηλεφωνικώς και τρεις φορές με μήνυμα τους δύο μοναχούς αλλά δεν κατέστη δυνατό να τους εντοπίσουν.

Ερωτηθείς αναφορικά με τη διαδικασία, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου ανέφερε ότι διέπεται από συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, τα οποία είναι σύντομα.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου

Ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου ανέγνωσε ανακοίνωση της Συνόδου, ενώπιον της οποίας, όπως σημειώνεται, τέθηκαν γραπτές αιτήσεις των εν αργία τελούντων αρχιμανδριτών, “διά των οποίων οι ως άνω εζήτουν καθαίρεσιν εκ του υψηλού Υπουργήματος της Ιερωσύνης για κανονικά παραπτώματα, κωλυτικά της Ιερωσύνης εις τα οποία είχαν υποπέσει”.

Αναφέρεται επίσης ότι “ετέθη ενώπιον της Ιεράς Συνόδου επιστολή εκ μέρους δικηγόρου, διά της οποίας καταγράφεται ότι, οι ως άνω εν αργία τελούντες κληρικοί, είχαν πιεσθεί και εκφοβισθεί για να υπογράψουν αίτηση καθαίρεσής τους και ως εκ τούτου ζητεί εφαρμογή των όσων διαλαμβάνονται στον Κατασταστικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου περί απονομής της Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης”.

“Μετά την υπό του Μητροπολίτου Ταμασού ενημέρωση των μελών της Ιεράς Συνόδου διά τα συμβάντα τα οποία τον οδήγησαν στην επιβολή υπ’ αυτού της ποινής της αργίας στους δύο κληρικούς και στο κλείσιμο της Μονής και τη διεξοδική συζήτηση επί των διαφόρων πτυχών του προβλήματος, η Ιερά Σύνοδος απεφάσισε να καλέσει τους ως άνω κληρικούς ενώπιόν Της προς απολογίαν”, αναφέρει η ανακοίνωση.

“Κληθέντες διά τηλεφώνου και τρις διά μηνύματος ηρνήθησαν ούτοι να παρουσιαστούν ενώπιον της Αγίας Συνόδου. Ως εκ τούτου η Ιερά Σύνοδος απεφάσισε την παραπομπήν αυτών ενώπιον του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου”, προσθέτει.

Ακόμη, η Ιερά Σύνοδος καλεί τους πιστούς “να παραμείνουν ψύχραιμοι χωρίς να σκανδαλίζονται από ηθικές πτώσεις ανθρώπων, έστω και κληρικών, έχοντας εμπιστοσύνη σε Αυτή και πίστη στον Θεό”.

Η Ιερά Σύνοδος δηλώνει, επίσης, “κατηγορηματικά προς τον ευσεβή χριστεπώνυμο λαό, ότι είναι αποφασισμένη να επιφέρει την κάθαρση στους κόλπους της Εκκλησίας και καλεί τον λαό να μην διστάζει να καταγγέλλει με αποδείξεις προς Αυτήν, κάθε συμπεριφορά κληρικών ή μοναχών η οποία δεν συνάδει προς το σχήμα και την υπηρεσία τους”.

Τι προηγήθηκε

Η συνεδρία εστίασε στην εξέταση του μαρτυρικού υλικού και τεκμηρίων.

Οι κατηγορίες βαραίνουν δύο μοναχούς και αφορούν ζητήματα διαχείρισης των οικονομικών της Μονής, ως επίσης και θέματα ηθικής φύσεως.

Στα αρχικά στάδια της διερεύνησης, οι δύο μοναχοί είχαν παραδεχθεί ενοχή, ωστόσο λίγες ώρες αργότερα οι δικηγόροι τους, διέψευσαν τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας.

Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου για τους δυο μοναχούς