Κύπρος: Από σήμερα η λειτουργία του σχεδίου «Αμάλθεια» για βοήθεια στη Γάζα

Κλείδωσαν λεπτομέρειες για την εφαρμογή του σχεδίου «Αμάλθεια» με την επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη και της Προέδρου της Κομισιόν

Ούρσουλας Φον ντερ Λάιεν σε εγκαταστάσεις του ΚΣΕΔ (Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης) στη Λάρνακα της Κύπρου.

Φον ντερ Λάιεν και Χριστοδουλίδης επισκέφθηκαν το λιμάνι Λάρνακας όπου επιθεώρησαν τις εγκαταστάσεις που εντάσσονται στον σχεδιασμό της πρωτοβουλίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Μιλώντας μετά το πέρας της επίβλεψης των εγκαταστάσεων, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ετοιμότητα της Κύπρου για συμβολή στην πραγματοποίηση του Σχεδίου Αμάλθεια.

«Αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή μας αφορά όλους, δεν είναι μια περιφερειακή κρίση με περιορισμένο ενδιαφέρον και αντίκτυπο. Η διάχυση της κρίσης θα είναι ακόμα πιο καταστροφική για την περιοχή και πέραν αυτής.

Και έχουμε την ευθύνη να δράσουμε» είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι συζήτησαν με την Πρόεδρο της Κομισιόν για την ανθρωπιστική τραγωδία που εκτυλίσσεται.

«Είναι ολοφάνερο ότι είναι επείγουσα ανάγκη να παρασχεθεί βοήθεια στους αμάχους, όσον το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.

Ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου στοχεύει στην αύξηση της βοήθειας, συμπληρώνοντας άλλες οδούς όπως η διέλευση από την Αίγυπτο στη Ράφα και οι ρίψεις από αέρος από την Ιορδανία.

Είναι επίσης σαφές ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο που πρέπει να ξεκλειδώσουμε όλες τις διαδρομές.

Από τον περασμένο Οκτώβρη η ομάδα μας εργάζεται ακούραστα για την εκπόνηση μονής κατεύθυνσης προς τη Γάζα, με αφετηρία τη Λάρνακα» είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

«Το ταξίδι μας μόλις τώρα αρχίζει» είπε χαρακτηριστικά ο Κύπριος Πρόεδρος, σημειώνοντας ότι η Κύπρος έχει ηθικό καθήκον.

Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι φρικτή και στεκόμαστε δίπλα από τους άμαχους, γι’ αυτό η ΕΕ χρηματοδοτεί μία τεράστια προσπάθεια για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας,

είπε από την πλευρά της η κυρία Φον ντερ Λάιεν σημειώνοντας ότι η Κύπρος υπήρξε πάντοτε γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής και χάρη στην πρωτοβουλία Αμάλθεια αναδεικνύεται για μία ακόμη φορά ο ρόλος της Κύπρου.

«Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες, αλλά ανακοινώσαμε την απόφαση να ανοίξουμε το θαλάσσιο διάδρομο για βοήθεια δια θαλάσσης.

Ήταν εντυπωσιακό που επισκεφθήκαμε τους διάφορους χώρους για ανάπτυξη του σχεδίου. Κύπρος, ΕΕ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ θα φροντίσουν να πραγματοποιηθεί αυτός ο διάδρομος παρά τις δυσκολίες» είπε.

«Ήθελα να καλωσωρίσω την ηγετική στάση και θέση του Προέδορυ Χριστοδουλίδη, ο οποίος λειτουργεί ως διαμεσολαβητής με τα εμπλεκόμενα μέρη» είπε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Κομισιόν, καλώντας όλους τους συμμέτοχους να βοηθήσουν.

«Ο θαλάσσιος διάδρομος μπορεί να κάνει τη διαφορά υπέρ του Παλαιστιανιακου λαού» είπε αναφερόμενη και στις υπόλοιπες προσπάθειες που καταβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως σημείωσε η κυρία Φον ντερ Λάιεν η προσπάθεια ξεκινά σήμερα. «Είμαι πολύ χαρούμενη που η αρχική πιλοτική επιχείρηση θα ξεκινήσει σήμερα, θα γίνει σήμερα».

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και η κα Φον ντερ Λάιεν στη συνάντηση τους στο Προεδρικό Μέγαρο,

είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και για το Κυπριακό και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας.