Δένδιας: Την εθελοντική στράτευση των γυναικών εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Την ενεργοποίηση του νόμου του 705/1977 περί στρατεύσεως Ελληνίδων εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως υπογράμμισε σήμερα, σε εκδήλωση του ΓΕΕΘΑ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

«Η μεγάλη, η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας πιστεύει στον στρατό των πολιτών.

»Πιστεύει πάρα πολύ στον ένοπλο πολίτη» τόνισε ο κ. Δένδιας.

Και συνέχισε επισημαίνοντας ότι στο γεωπολιτικό πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε, και στο αριθμητικό πλαίσιο, «έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία απειλή από χώρα πολύ υπέρτερη αριθμητικά από εμάς, η οποία θα προσεγγίσει μέχρι τα μέσα του αιώνα ή και θα υπερβεί τα 100 εκατομμύρια, εμείς θα είμαστε στα 11-12 εκατομμύρια».

«Η απλή λοιπόν αριθμητική», συμπλήρωσε, «μας επιβάλει τον Στρατό των πολιτών.

»Όπως επίσης και η ιδεολογική αντίληψη ότι ο ένοπλος πολίτης που υπερασπίζεται την πατρίδα, τα ιδανικά, το σπίτι του, είναι πάντοτε αυτό το οποίο διέκρινε τον Ελληνισμό από την εποχή της ίδρυσης του κράτους-πόλης».

«Όταν λοιπόν μιλάμε για τον Στρατό των πολιτών, καταλαβαίνετε ότι είναι τελείως ανακόλουθο να εξαιρέσεις τον μισό πληθυσμό από αυτή τη σκέψη» ανέφερε.

«Το σχετικό νομοθέτημα υπάρχει. Είναι ένα νομοθέτημα του ’77 που δείχνει πόσο μακριά έβλεπε τότε ο Ευάγγελος Αβέρωφ και η τότε κυβέρνηση.

»Το ερώτημα λοιπόν είναι πώς υλοποιούμε αυτήν την πρόβλεψη για την εθελοντική -επαναλαμβάνω το εθελοντική για να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση σε αυτό- στράτευση των γυναικών» ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας.

«Και τις επόμενες εβδομάδες», προσέθεσε, «θα σας παρουσιάσουμε μαζί με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων μια αρχική σκέψη.

»Για το πώς μπορούμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο να εκμεταλλευτούμε το ανθρώπινο κεφάλαιο της πατρίδας μας, όχι μόνο στο επίπεδο των στελεχών μας, αλλά και στο επίπεδο της εθελοντικής στράτευσης».

«Ξεκινώντας από δόκιμες αξιωματικούς με συγκεκριμένες ειδικότητες, οι οποίες θα υπηρετούν για ένα χρονικό διάστημα και σιγά- σιγά προχωρώντας σε ευρύτερα τμήματα του γυναικείου πληθυσμού, που θα ήθελαν να φορέσουν αυτήν την έντιμη, αλλά και πολύ όμορφη στολή που φοράτε.

»Και να έχουν κατά την άποψή μου, την εκπληκτική εμπειρία να υπηρετήσει κανείς τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας» κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.