Ταμείο Ανάκαμψης: 3,3 δισ. ευρώ για επενδύσεις

Ποιες εκκρεμότητες πρέπει να κλείσουν μέχρι τέλος Μαρτίου έως αρχές Απριλίου ώστε να εκταμιευτεί η 4η δόση

Νέο πακέτο ρευστότητας, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα πέσει στην αγορά με στόχο να διοχετευτεί σε νέους κύκλους επιδοτήσεων για προγράμματα ψηφιακής αναβάθμισης, «Εξοικονομώ», αλλά και χαμηλότοκα δάνεια -μακράς διάρκειας- για τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων, σύμφωνα με το newmoney.gr.

Ωστόσο η εκταμίευση της 4ης δόσης μέσα στην άνοιξη προϋποθέτει σειρά ενδιάμεσων στόχων και ορόσημων που ξεκινούν από την… ανακαίνιση του OAKA και φτάνουν μέχρι την κωδικοποίηση ολόκληρης της φορολογικής νομοθεσίας!

Οι προσδοκίες είναι ιδιαίτερα υψηλές φέτος, καθώς έργα και επενδύσεις ενταγμένα στο Ελλάδα 2.0. θα απορροφήσουν ακόμα 5 δισ., δηλαδή ένα ποσοστό που αντιστοιχεί λίγο περισσότερο από 2% του ΑΕΠ. Στα έργα που θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στο 2024 είναι η ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 κατοικιών μέσα από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», η διαλειτουργικότητα των δημόσιων υπηρεσιών, η από πολλούς αναμενόμενη διασύνδεση 500.000 συσκευών ηλεκτρονικών πληρωμών (POS) με ταμειακές μηχανές, ο νέος δικαστικός χάρτης και η «Κάρτα του Ασθενή». Επίσης θα υπάρχει και το Project «Πράσινες Μεταφορές», με την ένταξη 250 ηλεκτρικών λεωφορείων στις αστικές μεταφορές της Αθήνας και 20.000 πράσινων ταξί σε όλη τη χώρα.

Η ομάδα του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση προχωρά τις διαδικασίες προκειμένου να κλείσει με τα ορόσημα που εκκρεμούν ώστε μέσα στον Απρίλιο να υποβληθεί το 4ο αίτημα για την καταβολή 3,3 δισ. ευρώ (περίπου 1 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιχορηγήσεων και 2,3 δισ. ευρώ από το σκέλος των δανείων). Σε σύνολο 20 προαπαιτούμενων, υπάρχουν ακόμα ορισμένες εκκρεμότητες οι οποίες επιδιώκεται να έχουν κλείσει μέχρι το τέλος Μαρτίου – αρχές Απριλίου.