Παρίσι: Μακρόν και Ζελένσκι υπέγραψαν συμφωνία ασφάλειας και αμυντικής συνεργασίας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψαν την Παρασκευή στο Παρίσι διμερή συμφωνία ασφαλείας και αμυντικής συνεργασίας.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Γαλλία θα δώσει στην Ουκρανία πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια συνολικού ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ουκρανία για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται.

Ανέφερε ακόμη ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι ελπίζει να γίνει και μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπήρξε επίσης εξαιρετικά επικριτικός έναντι της Ρωσίας, τόσο σε σχέση με τις λεγόμενες κυβερνοεπιθέσεις όσο και σε σχέση με τις φήμες που αναφέρουν τη Ρωσία έτοιμη να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων στο Διάστημα.

«Ως προς το τελευταίο θέμα, η Ρωσία οφείλει να δώσει γρήγορα εξηγήσεις», δήλωσε.

Ακόμη, ο Γάλλος πρόεδρος αναφερόμενος στον θάνατο του Ρώσου αντικαθεστωτικού Αλεξέι Ναβάλνι έκανε λόγο για αδυναμία του Κρεμλίνου και φόβο έναντι οποιουδήποτε το αντιπολιτεύεται. Ζήτησε ακόμη από τη Ρωσία να ρίξει άπλετο φως στις συνθήκες θανάτου.

Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι θα επισκεφθεί την Ουκρανία πριν από τα μέσα Μαρτίου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του απέναντι στη Γαλλία και ανέφερε ότι η χώρα του καθημερινά αντιμετωπίζει πολιτικά εγκλήματα από τη Ρωσία.

Σχετικά με τον θάνατο του Ναβάλνι, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ο Πούτιν είναι ένας δολοφόνος και αιματοβαμμένος δικτάτορας.

Για τις διμερείς συμφωνίες ασφάλειας που υπέγραψε με τη Γαλλία και τη Γερμανία, ο Ζελένσκι είπε ότι «θα δώσουν ώθηση στις Ηνωμένες Πολιτείες», όπου η Βουλή των Αντιπροσώπων μπλοκάρει βοήθεια ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τη χώρα του.

Ωστόσο, είπε ότι αυτές οι διμερείς συμφωνίες «δεν είναι εναλλακτική» στην υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Είμαστε όλοι μαζί. Και αυτή η συμμαχία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας είναι απαραίτητη για να νικηθεί η Ρωσία”, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ