ΗΠΑ: Σωρεία μηνύσεων στο NCAA από κολυμβήτριες επειδή έγινε δεκτή η συμμετοχή των τρανς σε αγώνες

Σωρεία μηνύσεων δέεται το NCAA στις ΗΠΑ μετά την απόφασή του να επιτρέψει σε τρανς άτομα να αγωνίζονται σε κολεγιακούς αγώνες

Με το που έγινε γνωστή η οριστική απόφαση, έγιναν 15 μηνύσεις από κολυμβήτριες και ακολουθούν κι άλλες σύμφωνα με τα αμερικανικά δημοσιεύματα, καθώς με αφορμή την συμμετοχή της τρανς αθλήτριας Λία Τόμας το 2022, η συζήτηση για την συμμετοχή των τρανς είχε «ανάψει» και κατέληξε σε απόφαση που για ορισμένες αθλήτριες, δεν γίνεται δεκτή.

Αρκετές δήλωσαν πως νιώθουν άβολα να είναι μέσα σε αποδυτήρια με μία τρανς και κάνουν επίθεση στο NCAA γιατί ουσιαστικά στερεί από τις βιολογικές γυναίκες το δικαίωμα να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις. Πέρυσι είχε αγωνιστεί στο πρωτάθλημα η Λια Τόμας, κάτι που εξόργισε πολλές αθλήτριες και ορισμένες δεν μπήκαν να αγωνιστούν, διαμαρτυρόμενες για την απόφαση.

Εν τω μεταξύ, ακόμη εκκρεμεί η δικαστική απόφαση του Αθλητικού δικαστηρίου της Λοζάνης (CAS) στο οποίο έχει προσφύγει η Λία Τόμας κατά της Παγκόσμιας ομοσπονδίας υγρού στίβου (World Aquatics) που δεν επιτρέπει σε τρανς γυναίκα να συμμετέχει σε ελίτ αγώνες.