Παρίσι 2024: Ανησυχία για τους αγώνες στον Σηκουάνα σε περίπτωση ρύπανσης – «Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο Β»

Εάν υπάρξει ρύπανση του Σηκουάνα τις ημέρες των Ολυμπιακών, τότε θα πρέπει να υπάρξει ολιγοήμερη αναβολή, δήλωσε ο νομάρχης της Ιλ ντε Φρανς

Τι θα συμβεί αν υπάρξει ρύπανση του Σηκουάνα τις ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων; Η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα δεν είναι καθόλου θεωρητική, αφού στις αρχές Αυγούστου 2023, ένα χρόνο πριν τη διεξαγωγή του μεγάλου αθλητικού γεγονότος, η πρόβα τζενεράλε των αγώνων της κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας ακυρώθηκε, αφού η βροχόπτωση οδήγησε στην υπέρβαση των ορίων ποιότητας του νερού.

Κι όμως, οι Γάλλοι δεν διαθέτουν κανένα εναλλακτικό σχέδιο, ξεκαθαρίζοντας ότι εφόσον το κακό σενάριο συμβεί, τότε το μόνο που μπορεί να γίνει είναι η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων, που έχουν προγραμματιστεί για την περίοδο 26 Ιουλίου – 11 Αυγούστου, για λίγες ημέρες.

«Δεν υπάρχει σχέδιο Β» τόνισε ο νομάρχης της περιοχής Ιλ ντε Φρανς Μαρκ Γκιγιαμέ. «Η Cojo (οργανωτική επιτροπή) έλεγε πάντα ότι δεν υπήρχε σχέδιο Β ως προς την τοποθεσία αυτών των αγώνων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στον ποταμό Σηκουάνα και συγκεκριμένα στο τμήμα μεταξύ της γέφυρας Αλεξάντρ-III και του Πύργου του Άιφελ, έχουν προγραμματιστεί να γίνουν οι αγώνες τριάθλου, στις 30 και 31 Ιουλίου όπως και στις 5 Αυγούστου όπως και η κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας, στις 8-9 Αυγούστου. Όμως το ποτάμι απειλεί τους αγώνες, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις θα υποβαθμίσουν το νερό.

«Οι διοργανωτές επιμένουν να θέλουν οι αγώνες να γίνουν εκεί»

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), η νυν Ολυμπιονίκης Άνα Μαρσέλια Κούνια, δεν έκρυψε την «ανησυχία» της. «Αλλά οι διοργανωτές επιμένουν να θέλουν οι αγώνες να γίνουν εκεί», είπε, απαιτώντας «ένα σχέδιο Β σε περίπτωση που δεν είναι δυνατό να κολυμπήσεις» στον Σηκουάνα.

«Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν στον Σηκουάνα», απάντησε ο Μαρκ Γκιγιαμέ. «Εάν τα δείγματα νερού που θα ληφθούν στον Σηκουάνα δείξουν ότι έχουμε δυσκολίες, πρέπει να αναβάλουμε τους αγώνες μία ή δύο ημέρες», είπε.

Πάντως, στην περιοχή έχει στηθεί εργοτάξιο κατασκευής λεκάνης ομβρίων υδάτων, με στόχο να αποτρέψει, εάν είναι δυνατόν, τις πλημμύρες και τη ρύπανση του Σηκουάνα. Για μια δεκαετία, το κράτος και οι τοπικές αρχές στο Ιλ ντε Φρανς επένδυσαν 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε εργασίες που προορίζονται να κάνουν τον ποταμό προσβάσιμο σε κολύμβηση για το ευρύ κοινό, σε καθορισμένες και ασφαλείς τοποθεσίες, την επομένη των Ολυμπιακών Αγώνων.