ΟΗΕ: Ο Γ.Γ Γκουτέρες, όρισε και επίσημα, απεσταλμένη για το Κυπριακό,την Κουεγιάρ

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ανακοίνωσε σήμερα τον διορισμό της Κολομβιανής Μαρία Άνχελα Χολγκίν Κουεγιάρ ως Προσωπικής Απεσταλμένης του για την Κύπρο.

Ο Γενικός Γραμματέας ζήτησε από την κ. Κουεγιάρ να αναλάβει έναν ρόλο καλών υπηρεσιών εκ μέρους του για να αναζητήσει κοινό έδαφος

«στην πορεία προς τα εμπρός» και να τον συμβουλεύσει για το Κυπριακό, αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Αντόνιο Γκουτέρες.

Η κα Κουεγιάρ έχει εκτεταμένη διπλωματική εμπειρία στα υψηλότερα επίπεδα, μεταξύ άλλων ως Υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας (2010-2018).

Υπηρέτησε επίσης ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Κολομβίας στις Διαπραγματεύσεις για την Ειρηνευτική Διαδικασία στην Αβάνα της Κούβας (2015-2016) και ήταν μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου για τη Μεταπολίτευση (2017-2018).

Προηγούμενες θέσεις στη διπλωματική της καριέρα περιλαμβάνουν τη θέση της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Κολομβίας στα Ηνωμένα Έθνη,

της Πρέσβειρας στη Βενεζουέλα και της Αναπληρώτριας Υπουργού Εξωτερικών.

Η κα Κουεγιάρ είναι πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών από το Universidad de Los Andes στη Μπογκοτά.

Σπούδασε επίσης στο Centre d´Études Diplomatiques et Stratégiques και στο Université Paris–Sorbonne στο Παρίσι. Εκτός από ισπανικά, μιλά αγγλικά και γαλλικά.