“Με το δάχτυλο στη σκανδάλη” η Μέση Ανατολή: Νέες απειλές από την Τεχεράνη

Σε αχαρτογράφητη περιοχή φαίνεται ότι βαδίζει πλέον η Μέση Ανατολή μετά την χωρίς προηγούμενο επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με το επιχείρημα ότι ήθελε να απαντήσει στο Τελ Αβίβ για την επίθεσή του στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό.

Ένας διπλωματικός πυρετός έχει ξεκινήσεις για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πάντως, φρόντισε στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά την επίθεση, το πρωί της Κυριακής, να αναφερθεί τόσο στην επιτυχημένη αντιμετώπιση του κινδύνου από τα ισραηλινά αμυντικά συστήματα – με την καθοριστική συμμετοχή δυνάμεων των ΗΠΑ, της Βρετανίας αλλά και της Ιορδανίας – αλλά και να δώσει μια προοπτική νίκης προς τους πολίτες της χώρας του χωρίς, ωστόσο, να δίνει κάποιο στοιχείο για την απάντηση του Τελ Αβίβ.

«Αναχαιτίσαμε, απωθήσαμε, μαζί θα κερδίσουμε» έγραψε στο μήνυμά του ο κ. Νετανίαχου αναφερόμενος τόσο στην αποτελεσματική αντίδραση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν με περισσότερους από 300 drone και πυραύλους όσο και στην προοπτική της απάντησης του Τελ Αβίβ

Με ενθουσιασμό έγινe δεκτή στο Ιράν η μαζική επίθεση κατά ισραηλινών στόχων με drone και πυραύλους τα ξημερώματα της Κυριακής.

Μετά την ολοκλήρωση της επίθεσης του Ιράν με περισσότερους από 300 drone και πυραύλους – βαλλιστικούς και κρουζ – μέλη του ιρανικού κοινοβουλίου πανηγυρίζουν και φωνάζουν: “Θάνατος στο Ισραήλ!”

“Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο:Είμαστε δυνατοί, ανθεκτικοί και δεν θα υποκύψουμε στην τρομοκρατία. Αυτοί που βλάπτουν τον λαό του Ισραήλ θα πληρώσουν το τίμημα” διεμύνησαν.

«Θάνατος στο Ισραήλ!» και «Θάνατος στην Αμερική!» φώναζαν διαδηλωτές στην πλατεία Παλαιστίνης της Τεχεράνης, αφού συγκεντρώθηκαν λίγο αφότου οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν την έναρξη της επιχείρησης.

Μια τοιχογραφία που γράφει «το επόμενο χαστούκι είναι πιο άγριο» αποκαλύφθηκε στην πλατεία όπου ένα τεράστιο πανό κρέμεται εδώ και μέρες και καλεί, στα εβραϊκά, τους Ισραηλινούς να βρουν καταφύγιο».

Οι διαδηλωτές ανεμίζουν ιρανικές και παλαιστινιακές εθνικές σημαίες μαζί με πανό που γράφουν «η νίκη του Θεού είναι κοντά».

Ένα μεγάλο πλήθος διαδηλωτών έχει επίσης συγκεντρωθεί έξω από τη βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη, αναφέρουν οι Times of Israel.

Διαδηλώσεις υπέρ της επίθεσης έγιναν και στο Ισφαχάν, όπου είναι θαμμένος ο ταξίαρχος Μοχάμαντ Ρεζά Ζαχέντι, ένας από τους στρατηγούς που σκοτώθηκαν στο χτύπημα στη Δαμασκό, αλλά και στην πόλη Κέρμαν στα νότια όπου είναι θαμμένος ο Κασέμ Σουλεϊνι, ο οποίος σκοτώθηκε σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ το 2020 στη Βαγδάτη.

Νέες απειλές από την Τεχεράνη

Από την πλευρά του το Ιράν, μέσω της αποστολής στον ΟΗΕ δήλωσε ότι η επίθεση κατά του Ισραήλ «μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη», προειδοποιώντας το να μην κάνει «άλλο ένα λάθος».

«Η στρατιωτική δράση του Ιράν, η οποία διεξήχθη με βάση το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που αφορά τη νόμιμη άμυνα, και ήταν η απάντηση στην επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος κατά των διπλωματικών μας εγκαταστάσεων στη Δαμασκό. Το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν. Ωστόσο, εάν το ισραηλινό καθεστώς κάνει άλλο ένα λάθος, η απάντηση του Ιράν θα είναι σημαντικά πιο σοβαρή» ανέφεραν καλώντας τις ΗΠΑ να μην εμπλακούν.

Σε ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι η επίθεση έγινε «σε ανταπόδοση των πολυάριθμων εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από το σιωνιστικό καθεστώς, ειδικά την επίθεση εναντίον του προξενικού τμήματος της πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στη Δαμασκό κατά την οποία έγιναν μάρτυρες τα μέλη ομάδας αξιωματικών και στρατιωτικών συμβούλων της χώρας μας στη Συρία», στη συνέχεια ο Ιρανός ΥΠΕΞ Χοσείν Αμίρ-Αμπντολαχιάν διεμήνυσε ότι το Ιράν δεν θα διστάσει να λάβει επιπλέον «αμυντικά μέτρα» ώστε να προστατεύσει τα συμφέροντά του ενάντια σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιθετικότητα.

Όπως είπε στην κρατική τηλεόραση της χώρας του, «το Ιράν, εάν κριθεί απαραίτητο, δε θα διστάσει να λάβει επιπλέον αμυντικά μέτρα για να περιφρουρήσει τα νόμιμα συμφέροντά του ενάντια σε στρατιωτικές επιθέσεις και αδικαιολόγητη χρήση βίας».

Ο Ιρανός Υποστράτηγος Μπαγκερί σε συνέντευξη δήλωσε ικανοποιημένος: “Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία.  Ο λόγος αυτής της επιχείρησης ήταν ότι το Σιωνιστικό καθεστώς πέρασε τις κόκκινες γραμμές του Ιράν. Βλέπουμε αυτή την επέμβαση ως ολοκληρωμένο αποτέλεσμα και δεν υπάρχει πρόθεση να συνεχιστεί η επέμβαση. Αν όμως το σιωνιστικό καθεστώς απαντήσει, η επόμενη επιχείρηση μας θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Στείλαμε μήνυμα στις ΗΠΑ μέσω της ελβετικής πρεσβείας ότι εάν συνεργαστεί με το Ισραήλ στις πιθανές επόμενες ενέργειές τους, οι βάσεις τους δεν θα έχουν καμία ασφάλεια και θα ασχοληθούμε και με αυτό.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Φρουροί της Επανάστασης που έστειλαν το μήνυμα ότι οποιαδήποτε απειλή προερχόμενη από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ θα λάβει αμοιβαία απάντηση από την Τεχεράνη: «Οποιαδήποτε απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το σιωνιστικό καθεστώς θα έχει ως αποτέλεσμα αναλογική και αμοιβαία απάντηση του Ιράν προς την προέλευση της απειλής».

Ουρές στα βενζινάδικα

Εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν την επίθεση, την ώρα που άλλοι περίμεναν σε μεγάλες ουρές για να προμηθευτούν βενζίνη ενόψει της απάντησης που αναμένεται να δώσει το Ισραήλ στην επίθεση.