Κύπελλο μπάσκετ, Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 79-72: Λαχτάρησε αλλά νίκησε

Ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε ξανά της ΑΕΚ (79-72), στον πρώτο προημιτελικό του Final 8 του Κυπέλλου μπάσκετ που φιλοξενείται στην Κρήτη και θα αντιμετωπίσει τον νικητή του αγώνα ΠΑΟΚ-Άρη…

Ωστόσο η σημερινή νίκη ήρθε με πολύ διαφορετικό τρόπο συγκριτικά μ’ αυτήν της περασμένης Δευτέρας για το πρωτάθλημα. Διαφορετική διοργάνωση, διαφορετικό ματς, με εξαίρεση το τελευταίο λεπτό της 2ης περιόδου.

Αυτή τη φορά η ΑΕΚ πάλεψε. Μόχθησε. Και έλαβε την ανταμοιβή της. Με τη λέξη κλειδί σε όσα ακολουθήσουν να είναι η άμυνα.

Σε αυτό το κομμάτι σημαντικό ρόλο έπαιξε η επιστροφή του Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, μετά από ενάμισι μήνα. Και φυσικά η αστοχία του Παναθηναϊκού.

Η ΑΕΚ ξεκίνησε με τον Δημήτρη Αγραβάνη στη θέση του σέντερ, μία κίνηση που μάλλον μπέρδεψε τον Παναθηναϊκό, παρά τον βοήθησε.

Το ματς ήταν κλειστό και μέχρι το 12-12 ο Κουζμίσκας είχε 5 πόντους, 5 ριμπάουντ και 1 ασίστ.

Και ο Κέντρικ Ναν έμενε στον 1 πόντο! Η αμυντική προσπάθεια της ΑΕΚ είχε αντίκτυπο: Από τρία φάουλ οι Ραντλ, Νάιτ και Νετζήπογλου.

Συνάμα ο Παναθηναϊκός πήρε 15 πόντους (σε 19 προσπάθειες) απο τις βολές.

Η ΑΕΚ έκανε επί μέρους 2-8 και μετέτρεψε το 20-15, σε 22-23, αλλά αυτή ήταν η τελευταία φορά που προηγήθηκε στο πρώτο ημίχρονο.

Ο Παναθηναϊκός διέθετε έναν εξαιρετικό Ντίνο Μήτογλου, επιθετική αιχμή με 17 πόντους. Το δικό του τρίποντο στη ληξη της 2ης περιόδου, έδωσε στον Παναθηναϊκό διαφορά 9 πόντων, εκεί που η ΑΕΚ προέβαλλε σοβαρή υποψηφιότητα για να κάνει το ματς ντέρμπι μέχρι το τέλος.

Το τελευταίο περιορίστηκε στις δύο πρώτες περιόδους, όπως αποδείχτηκε. Ο Παναθηναϊκός έκανε το +9, +14 (46-32), με την ΑΕΚ, φανερά χωρίς την ενέργεια του πρωτου ημιχρόνου, να προσπαθεί να μείνει κοντά στο σκορ.

Το ξεκίνημα της 4ης, με τον ΜακΡέι νωρίτερα να έχει αναλάβει το σκοράρισμα (13π.), η Ένωση μείωσε σε 59-50.

Και αργότερα σε 59-52, με κάρφωμα του Κουζέλογλου. Ο Εργκίν Αταμάν δεν ήθελε να αφήσει τίποτα στην τύχη. Κάλεσε τάιμ άουτ και επέστρεψε στο παρκέ τον Μήτογλου, παρά τα 4 ατομικά φάουλ.

Αυτό δεν πτόησε την ΑΕΚ. Συνέχισε το σερί της (12-0) με τρίποντο του Χόλινς (59-55). Όμως ο Παναθηναϊκός βρήκε άμεσα τρίποντη λύση (62-55) με τον Μήτογλου να σκοράρει για πρώτη φορά στο 2ο ημίχρονο.

Και μία επίθεση αργότερα, ο Γκραντ έκανε το 64-55. Η ΑΕΚ είχε ακόμα… ψυχή για να δώσει. Με 2:15 στο ρολόι κατάφερε να μειώσει στους 8 (72-66) χάρη στο πείσμα του Κουζμίνσκας.

Η ΑΕΚ πίεσε και ο ΜακΡέι με δύο βολές (1:40 για το τέλος) μείωσε και άλλο: 72-67. Ο Λεσόρ έδωσε πόντους με 2/2 βολές (74-67), αλλά η ΑΕΚ ήταν ακόμα εκεί: Τρίποντο και 74-70.

Ο Ναν επέλεξε να πάρει την κρίσιμη επίθεση, αλλά υπέπεσε σε επιθετικό φάουλ, το 5ο στο ματς! Μπάλα στην ΑΕΚ με 56.4 για το τέλος.

Αλλά ήταν σειρά της ΑΕΚ να…πουλήσει την μπάλα, λάθος πάσα του Ραντλ! Ο Γκραντ κέρδισε φάουλ για βολές, πέτυχε 2/2 και έβαλε τον Παναθηναϊκό στο +6.

Ο Κουζμίνσκας μείωσε άμεσα (76-72) και ο Γκριγκόνις πήγε στις βολές. Δεν αστόχησε και έκανε το 78-72.

O Χόλινς αστόχησε στο τρίποντο και ο Ερνανγκόμεθ πήγε στις βολές για να τελειώσει τη νίκη και την πρόκριση.