Ιταλία: Πέθανε ο θρυλικός γκολτζής Τζίτζι Ρίβα

Θρήνος στο ιταλικό ποδόσφαιρο αφού “έφυγε” από τη ζωή στα 79 του από ανακοπή καρδιάς σε νοσοκομείο στο Κάλιαρι, ο Τζίτζι Ρίβα. 

Ο θρυλικός Ιταλός γκολτζής με 35 γκολ είναι ακόμη και σήμερα ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής ομάδας της χώρας του και συνέδεσε το όνομά του με τη μεγάλη Κάλιαρι της δεκαετίας του ’70.

Ήταν μέλος της Εθνικής Ιταλίας όταν εκείνη κέρδισε το Euro 1968 σκοράροντας μάλιστα ένα γκολ στον 2ο τελικό με τη Γιουγκοσλαβία.

Δύο χρόνια αργότερα στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Μεξικό σκόραρε στον επικό ημιτελικό με την Εθνική Γερμανίας εκεί όπου η Εθνική Ιταλίας προκρίθηκε με 4-3 στον τελικό.

Στον αγώνα για την κούπα ήταν βασικός απέναντι στη Βραζιλία του Πελέ αλλά η ομάδα του έχασε με 4-1. Ήταν πρώτος σκόρερ στη Serie A το 1967, το 1969 και το 1970.

Το 1970 μάλιστα οδήγησε την Κάλιαρι στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Ιταλίας!

Η ομάδα της καρδιάς του απέσυρε μετά από χρόνια τη φανέλα με το Νο11, την οποία φορούσε για μια ζωή ενώ τον έκανε και επίτιμο πρόεδρο.

Τη σεζόν 1972 η Κάλιαρι με αρχηγό τον Τζίτζι Ρίβα κληρώθηκε με τον Ολυμπιακό στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Η ομάδα του Πειραιά τότε πέτυχε μια από τις σπουδαιότερες προκρίσεις της ιστορίας της στα Κύπελλα Ευρώπης.

2680398

Στο πρώτο παιχνίδι στον Πειραιά κέρδισε 2-1 και στο δεύτερο στη Σαρδηνία επικράτησε 1-0 και προκρίθηκε. Ο Τζίτζι Ρίβα αγωνίστηκε στο Καραϊσκάκη.

Για τον Ολυμπιακό και στα δύο ματς είχε σκοράρει ο Νίκος Γιούτσος.

Ασχολήθηκε και με την προπονητική και μάλιστα το 1988 ανέλαβε την Εθνική Ιταλίας.