Basket League, Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 85 – 80: Απίστευτο θρίλερ στο φινάλε με νικητή τον Παναθηναϊκό – Η Βαθμολογία

Στο κλειστό του ΟΑΚΑ αποδείχθηκε περίτρανα ότι κανένα ντέρμπι «αιωνίων» δεν έχει λιγότερο ενδιαφέρον, ακόμη και αν δεν διακυβεύεται κάτι.

Πάντα ένα ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού θα κερδίζει τις εντυπώσεις, ειδικά εάν διεξάγονται ματσάρες που τα… έχουν όλα. Ένταση, ανατροπές, πάθος, δύναμη.

Δυστυχώς και τραυματισμοί καθώς ο μεν Παναθηναϊκός «έχασε» στο ημίχρονο τον Κώστα Σλούκα, ο δε Ολυμπιακός είδε τον Νίκολα Μιλουτόνοφ να αποχωρεί καθώς γύρισε το πόδι του.

Οι «πράσινοι» έκαναν το 2/2 απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλο όσον αφορά τα ματς της Basket League και ουσιαστικά «αγκάλιασαν» το αβαντάζ της έδρας καθώς είναι αδύνατον να έρθουν τα πάνω κάτω στη συνέχεια και ενόψει του 3ου γύρου του πρωταθλήματος, με το «αιώνιο» ντέρμπι να διεξάγεται και πάλι στο ΟΑΚΑ.

Το ματς
Φουριόζος ξεκίνησε το ματς ο Παναθηναϊκός έχοντας πάρει ενέργεια από την εξαιρετική του άμυνα του, την οποία και εξαργύρωσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην επίθεση. Τα κλεψίματα έφεραν τους εύκολους πόντους, ενώ ιδιαίτερα εύστοχος ήταν ο Μάριους Γκριγκόνις ο οποίος «σήκωσε» το ΟΑΚΑ στο πόδι για το 20-6.

Ήταν η στιγμή που οι «πράσινοι» ειχαν τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα, έχοντας εκμεταλλευτεί όλες τις αδυναμίες των «ερυθρολεύκων». Ο Μπαρτζώκας με τρεις κινήσεις (Πετρούσεφ, Μπραζντέικις, Γουίλιαμς-Γκος) έφερε την ισορροπία ενώ η αποχώρηση του Γκραντ για «ανάσες» έδωσε στους φιλοξενούμενους τη δυνατότητα να «ξεκλειδώσουν» επιθετικά και να μειώσουν στους πέντε πόντους (23-18) με τη λήξη του δεκαλέπτου.

Μάλιστα έφτασαν και σε απόσταση μίας κατοχής (27-24) με τρίποντο του Πίτερς στο 12′ ωστόσο ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ που είχε πάρει στο συγκεκριμένο διάστημα του αγώνα. Με τον Κέντρικ Ναν να παίρνει φωτιά (15π.) ο Παναθηναϊκός εκτόξευσε τον δείκτη του σκορ για δεύτερη φορά στο +14 (40-26 στο 15′) και παρά το γεγονός ότι το ΟΑΚΑ είχε πάρει… φωτιά στο συγκεκριμένο κομμάτι του αγώνα η εικόνα του αγώνα άλλαξε εκ νέου μονομιάς!

Ο Ολυμπιακός έχοντας υπομονή και «καθαρό μυαλό» το οποίο του έλειπε στο προηγούμενο κομμάτι του αγώνα, πραγματοποίησε επιμέρους 16-4 και έφερε το ντέρμπι στο καλάθι (44-42) με τη λήξη του ημιχρόνου. Ο Πέτρούσεφ ήταν το «κρυφό χαρτί» του Μπαρτζώκα έχοντας βάλει μεγάλους «πονοκεφάλους» στον Αταμάν και στους παίκτες του. Στο πρώτο μισό του αγώνα ο Παναθηναϊκός είχε 12/22 δίποντα, 4/10 τρίποντα, 8/12 βολές, 10-5 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 5 κλεψίματα και 4 λάθη, ενώ αντίστοιχα οι «ερυθρόλευκοι» είχαν μετρήσει 15/24 δίποντα, 2/9 τρίποντα, 6/7 βολές, 13-6 ριμπάουντ, 12 ασίστ, 2 κλεψίματα και 7 λάθη.

Οι άμυνες πήραν τον πρώτο λόγο μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, με τον Παναθηναϊκό να κρατάει χαμηλά τον Ολυμπιακό και να επιστρέφει εκ νέου σε διψήφιο προβάδισμα (56-46 στο 26′). Οι «πράσινοι» είχαν να αντιμετωπίσουν τα τρία φάουλ των Λεσόρ και Ναν, ενώ είχε τεθεί νοκ άουτ και ο Κώστας Σλούκας με ενόχληση στον αριστερό προσαγωγό. Πρόβλημα και για τον Ολυμπιακό καθώς ο Νίκολα Μιλουτίνοφ γύρισε το πόδι του σε μια ανύποπτη φάση με αποτέλεσμα να μην μπορούσε να συνεχίσει στο παιχνίδι.

Ακόμα και έτσι ο Φίλιπ Πετρούσεφ «γέμισε» με τον καλύτερο τρόπο τα παπούτσια του συμπατριώτη του σέντερ καθώς πραγματοποίησε το καλύτερο παιχνίδι του με τα «ερυθρόλευκα». Αποτέλεσμα; Να μειώσει ο Ολυμπιακός και πάλι στους τέσσερις πόντους (58-54 στο 28′). Το 3ο δεκάλεπτο έκλεισε με τον Παναθηναϊκό να έχει προβάδισμα εννέα πόντων (63-54) έχοντας περιορίσει τους αντιπάλους του σε 12 πόντους σε ένα δεκάλεπτο.

Οι αμυντικές επιδόσεις του Παναθηναϊκού συνεχίστηκαν και στην τελευταία περίοδο, ενώ ο Μάριους Γκριγκόνις πήρε την… κατάσταση στα χέρια του και μαζί με τον αναγεννημένο Λεσόρ έστειλαν για πρώτο φορά τον δείκτη του σκορ στο +15 (72-58) στο 33′. Τα πολλά προβλήματα των Πειραιωτών είχαν αναγκάσει τον Μπαρτζώκα να παίξει με σέντερ τον… Άλεκ Πίτερς από τη στιγμή που αποβλήθηκε με πέντε φάουλ και ο Πετρούσεφ. Ακόμα και έτσι ο Ολυμπιακός είχε παλμό, έβγαλε αντίδραση και μπόρεσε να επιστρέψει εκ νέου στο ματς πραγματοποιώντας την τελική αντεπίθεση.

Πέντε πόντοι από τον Παπανικολάου, ένα τρίποντο του Γουόκαπ και ένα καλάθι του Γουίλιαμς-Γκος έφεραν τον Ολυμπιακό σε απόσταση δύο κατοχών (80-76) ενάμιση λεπτό πριν από το τέλος δίνοντας νέο ενδιαφέρον στο ντέρμπι καθώς έως και πέντε λεπτά πριν από το τέλος οι γηπεδούχοι έμοιαζαν να είχαν εξασφαλίσει τη νίκη. Στα 59” ο Γουίλιαμς-Γκος υπέπεσε σε επιθετικό φάουλ ενώ στα 44” ο Ναν αστόχησε σε τρίποντο για να «κλειδώσει» το παιχνίδι. Στην αμέσως επόμενη επίθεση του Ολυμπιακού ο Πίτερς με άμεση εκτέλεση και τρίποντο στα 28” έφερε την ομάδα του σε απόσταση αναπνοής (80-79) έχοντας ολοκληρώσει ένα επιμέρους 21-8 μετά το «πράσινο» +15.

Στα 22” ο Γκραντ με 1/2 βολές έγραψε το 81-79 και στην τελευταία επίθεση των «ερυθρολεύκων» στα 10” ο Γουίλιαμς-Γκος έχασε εξ επαφής το layup για το «γκολ φάουλ» και ευστόχησε σε μία βολή για το 81-80.

Όπως ήταν λογικό το ματς οδηγήθηκε μετά στη ρουλέτα των βολών με τον Γκριγκόνις να έχει 2/2 βολές για το 83-80.

Στα 9” ο Γουόκαπ έκανε λάθος, ο Καλαίτζάκης έκλεψε την μπάλα, κέρδισε το φάουλ και με 2/2 βολές έγραψε το τελικό 85-80.

Τα δεκάλεπτα: 23-18, 44-42, 63-54, 85-80.

Τα αποτελέσματα της 15ης αγωνιστικής:
Σάββατο 20/1
ΑΕΚ Betsson – Άρης 91-93
Προμηθέας – Περιστέρι bwin 75-81

Κυριακή 21/1
ΠΑΟΚ – Λαύριο 66-65
Κολοσσός – Απόλλων Πάτρας 88-60
Καρδίτσα – Μαρούσι 87-84

Δευτέρα 22/1
Παναθηναϊκός AKTOR – Ολυμπιακός 85-80

Κατάταξη
Παναθηναϊκός 15-0
Ολυμπιακός 13-2
Περιστέρι bwin 9-6
Προμηθέας 9-6
Άρης 8-7
ΠΑΟΚ 7-8
ΑΕΚ Betsson 6-9
Κολοσσός 6-9
Μαρούσι 5-10
Καρδίτσα 5-10
Λαύριο 4-11
Απόλλων Πάτρας 3-12