Wall Street: Απώλειες άνω του 1% σε όλους τους δείκτες

Με θετικούς οιωνούς ξεκίνησε η συνεδρίαση της Wall Street την Πέμπτη, κυρίως για τον Dow που είχε συμπληρώσει ένα τριήμερο καθοδικό σερί. Όμως, σταδιακά οι δείκτες «ξεφούσκωσαν» και τελικά «γύρισαν» σε αρνητικό έδαφος, καθώς η συνεχιζόμενη άνοδος των πετρελαϊκών τιμών και τα επιφυλακτικά μηνύματα από τα στελέχη της Fed έχουν δημιουργήσει προβληματισμό για το χρονοδιάγραμμα της έναρξης του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων, συμφωνα με το Newmoney.gr

Στο ταμπλό, ο Dow Jones κατέγραψε σημαντική πτώση κατά 530 μονάδες ή 1,35% πέφτοντας έτσι κάτω από το όριο των 39.000 μονάδων, στις 38.596. Αντιστοίχως ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,23% στις 5.147 μονάδες και ο Nasdaq, που τις πρώτες ώρες κέρδιζε πάνω από 1%, προσγειώθηκε στο -1,40% και τις 16.049 μονάδες.

Με τις επιδόσεις αυτές, ο απολογισμός της εβδομάδας παραμένει στο «κόκκινο» για όλους τους δείκτες, με τον Dow να χάνει περίπου 2%, τον S&P 500 περίπου 1,3% και τον Nasdaq μόλις στο 0,4%.

Ο Τζερόμ Πάουελ σε νέα ομιλία του την Τετάρτη επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι το συμβούλιο δεν πρόκειται να βιαστεί να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων πριν έχει περισσότερα στοιχεία για τη σταθερή πτώση του πληθωρισμού προς το στόχο του 2%.

Αν και ξεκαθάρισε πως η γενική εικόνα δεν έχει αλλάξει και άρα η πρόθεση της Fed να ξεκινήσει την αντιστροφή της πολιτικής με την επίσημη πρόβλεψη της να κάνει λόγο για τρεις περικοπές μέσα στο 2024.

Με τις πετρελαϊκές τιμές να συνεχίζουν το ανοδικό τους ράλι και σήμερα, με επιπλέον κέρδη άνω του 1%, οι επενδυτές (διεθνώς, όχι μόνο στις ΗΠΑ) έχουν δίκαια λόγους να ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα έχουν στον πληθωρισμό το επόμενο διάστημα.

Η τιμή του Brent ξεπέρασε το όριο των 90 δολαρίων το βαρέλι, ενώ αντιστοίχως το αμερικανικό WTI ανέβηκε πάνω από τα 86 δολάρια, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα τους από τον περασμένο Οκτώβριο, με φόντο τις συνεχιζόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Την ίδια ώρα ο έτερος βραχίονας που παρακολουθεί στενά η Fed, η αγορά εργασίας, παραμένει σε συνθήκες υπερθέρμανσης με τους ανεβασμένους μισθούς να τροφοδοτούν επίσης τις πληθωριστικές πιέσεις.

Η αυριανή ημέρα θα φέρει, εξάλλου, την ανακοίνωση της έκθεσης-κλειδί για την απασχόληση και την ανεργία, σε ένα διάστημα που ο ρυθμός αύξησης των μισθών προβληματίζει τους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας.

Οι προβλέψεις θέλουν την έκθεση να συντηρεί τα «σφιχτά» περιθώρια στην αγορά εργασία με τις προσλήψεις να ανεβαίνουν κατά άλλες 200.000, με αποτέλεσμα ο δείκτης της ανεργίας να μείνει αμετάβλητος στο 3,9%.

Μάλιστα, αν και το νούμερο αυτό είναι μετριοπαθές σε σχέση με το άλμα κατά 275.000 στις προσλήψεις το Φεβρουάριο, θεωρείται και πάλι υψηλό για την… αποσυμφόρηση των πληθωριστικών πιέσεων. Το μέσο ημερομίσθιο εκτιμάται πως αυξήθηκε κατά 4,1% σε ετήσια βάση!

Με τα δεδομένα αυτά δεν είναι ίσως τυχαίο ότι ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολης, Νιλ Κασκάρι, που είναι από τα «γεράκια» του συμβουλίου αναρωτήθηκε αν τελικά η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια. Χθες ο έτερος σκληροπυρηνικός συνάδελφος του, Ράφαελ Μπόστιτς της περιφερειακής Fed της Ατλάντα ήταν λίγο πιο… γενναιόδωρος προβλέποντας μόνο μία έστω μείωση των επιτοκίων, το τέταρτο τρίμηνο.

Σε επίπεδο μετοχών, οι τεχνολογικές εταιρείες που ξεκίνησαν τη συνεδρίαση δυναμικά, κατέληξαν σε αρνητικό έδαφος.

Σημαντικές απώλειες και για την Hertz Global μετά την υποβάθμιση της μετοχής της από την Goldman Sachs, αλλά και η μετοχή του HubSpot που φαίνεται ότι βρίσκεται σε συνομιλίες εξαγοράς του από την Alphabet.

Ειδικά στον Dow που είχε και τις μεγαλύτερες απώλειες, βαρίδι αποδείχτηκαν οι μετοχές της Salesforce, της 3M, της American Express και της Amgen.

Ουσιαστικά στις λίγες κερδισμένες ήταν οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου, που ήταν λογικό δεδομένου του ράλι των πετρελαϊκών τιμών.

Κέρδη κατάφερε επίσης να αποκομίσει η Levi Strauss μετά τις θετικές εκτιμήσεις που εξέδωσε για τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου και η Zeta Global μετά την αναβάθμιση της μετοχής της από την Morgan Stanley. Θετική πορεία και για τη μετοχή της Alaska Air, μετά την είδηση πως η Boeing της πρόσφερε μια προκαταρκτική αποζημίωση ύψους 160 εκατ. δολαρίων για την παραλίγο τραγωδία με το 737 Max 9, τον Ιανουάριο.