Βρυξέλλες: Στους δρόμους οι αγρότες με τα τρακτέρ λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Τη στιγμή που τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων, που έχει προγραμματιστεί για αύριο Πέμπτη,

και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να περιοριστούν οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία και να χαλαρώσουν ορισμένοι «πράσινοι» κανόνες, οι κινητοποιήσεις των αγροτών κλιμακώνονται στη Γηραιά Ήπειρο.

Στις Βρυξέλλες τα τρακτέρ «παρήλασαν» σε κεντρικούς οδικούς άξονες, λίγο πιο μακριά από το κτίριο όπου θα συνεδριάσουν εντός των επόμενων ωρών οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Σε βίντεο που φέρνει στη δημοσιότητα το protothema.gr αποτυπώνεται η πορεία των κινητοποιήσεων στις Βρυξέλλες.

Το κίνημα των διαμαρτυριών στοχεύει να ασκήσει πιέσεις στις κυβερνήσεις, προκειμένου να χαλαρώσουν τους περιβαλλοντικούς κανόνες και να τους προστατεύσουν από τα αυξανόμενα κόστη και τις φθηνές εισαγωγές.

Οι νέες προτάσεις της Κομισιόν

Σημειώνεται ότι νωρίτερα Κομισιόν, δια στόματος του εκτελεστικού αντιπροέδρου Μάρος Σέφκοβιτς και του αντιπροέδρου Μαργαρίτη Σχοινά, ανακοίνωσε την επέκταση της αποσύνδεσης των κοινοτικών επιδοτήσεων με την αγρανάπαυση και τη διατήρηση μη παραγωγικών χαρακτηριστικών σε αρόσιμη γη. Πρόκειται για μια παρέκκλιση από την πράσινη αρχιτεκτονική της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και συγκεκριμένα από την λεγόμενη GAEC8,

δηλαδή του όρους για τις καλές γεωργικές και περιβαλλοντικές συνθήκες, που απαιτεί από όλους τους αγρότες να αφιερώνουν τουλάχιστον το 4% της γης τους σε αγρανάπαυση για να ανακάμψει το φυσικό περιβάλλον, κάτι που, από το 2023, είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε οι αγρότες στην ΕΕ να λάβουν επιδοτήσεις.

Το όλο ζήτημα απασχόλησε έντονα το Παρίσι καθώς οι κινητοποιήσεις των αγροτών προκαλούν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, με τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να ζητεί από την Κομισιόν να θέσει κανόνες στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία,

ενώ παράλληλα απέρριψε το προσχέδιο εμπορικής συμφωνίας με τον συνασπισμό χωρών της Νότιας Αμερικής “Mercosur” (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη), που, ανάμεσα σε άλλα, θα ευνοούσε την εισαγωγή φθηνότερου βοδινού κρέατος, ζάχαρης και σιτηρών από τη Νότια Αμερική στην ΕΕ.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν σημειώνει ότι «οι αγρότες είναι η ραχοκοκαλιά της επισιτιστικής ασφάλειας της ΕΕ και η καρδιά των αγροτικών περιοχών μας. Η διαρκής δέσμευση της Επιτροπής εκπληρώνεται μέσω του προϋπολογισμού της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής,

ύψους 386,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος βοηθά στη σταθεροποίηση του εισοδήματος των ευρωπαίων αγροτών, επιβραβεύοντας παράλληλα τις προσπάθειές τους για το κλίμα και τη βιωσιμότητα.

Το σημερινό μέτρο προσφέρει πρόσθετη ευελιξία στους αγρότες σε μια εποχή που αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις.

Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους αγρότες μας για να διασφαλίσουμε ότι η ΚΑΠ επιτυγχάνει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της ανταπόκρισης στις ανάγκες τους, ενώ θα συνεχίσουμε να παρέχουμε δημόσια αγαθά για τους πολίτες μας».