Τέμπη: «Ναι» στα αιτήματα των συγγενών από την Ευρωβουλή – Σιωπή από το Μαξίμου

«Είμαστε βέβαιοι για τη συγκάλυψη. Διακήρυτταν ότι ο σιδηρόδρομος είναι απολύτως ασφαλής. Όσο μπορεί να είναι. Δεν είναι όμως και δεν είναι εντάξει για αυτό.

Υπάρχουν κανόνες ασφαλείας που δεν έχουν εφαρμοστεί», επεσήμανε, η πρόεδρος του Συλλόγου «Τέμπη 2023», Μαρία Καρυστιανού, μιλώντας στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου.

Όρθια, μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα, η μητέρα της 20χρονης Μάρθης, που σκοτώθηκε στο σιδηροδρομικό δυστύχημα -«έγκλημα στα Τέμπη» περιέγραψε την οδύνη των συγγενών των θυμάτων,

ζήτησε στήριξη στις προσπάθειες για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, μίλησε για κυβερνητική εντολή συγκάλυψης και παραβίαση αρχών του Κράτους Δικαίου και όταν ολοκλήρωσε την ομιλία της, οι ευρωβουλευτές ξέσπασαν σε δυνατά χειροκροτήματα.

«Το αίμα των παιδιών μας αρκεί με το παραπάνω για να αλλάξουν επιτέλους τα πράγματα»

«Στη μνήμη των νεκρών μας, στο όνομα του Κράτους Δικαίου και των κοινών μας αξιών ελπίζουμε να εισακούσετε το θεμιτό και δίκαιο αίτημα μας.

Κανένας άλλος γονιός να μη βρεθεί στη θέση μας και να βιώσει ό,τι ΕΜΕΙΣ» τόνισε και έκλεισε με την ευχή και το σκοπό «στην Ελλάδα που αγαπάμε και πονάμε να ζουν πολίτες με ασφάλεια και αξιοπρέπεια» καθώς «το αίμα των παιδιών μας αρκεί με το παραπάνω για να αλλάξουν επιτέλους τα πράγματα».

 

«Εμείς δεν προσδοκούμε από εσάς να γίνετε λαϊκό δικαστήριο. Προσδοκούμε, με αφορμή το προσωπικό μας δράμα, να ενσκήψετε με βαθύ το αίσθημα της ευθύνης, σε τρία αντικείμενα μείζονος ενωσιακού ενδιαφέροντος» είπε η κ. Καρυστιανού, εστιάζοντας στα εξής:

  •  η προστασία του Κράτους Δικαίου,
  • η προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών και
  • η ασφάλεια των συγκοινωνιών.

Γι’ αυτούς τους λόγους παρακάλεσε:

  • Να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά στην Επιτροπή σας,
  • Να ζητήσετε για το θέμα Γνωμοδότηση από τις επιτροπές LIBE και TRAN και από κάθε άλλη αρμόδια υπηρεσία,
  • Να ζητήσετε από την Κομισιόν και τον ERA πλήρη επίσημη ενημέρωση και δημοσιοποίηση του σχετικού υλικού,
  • Να ζητήσετε από τον ERA να επανεξετάσει τη χορήγηση πιστοποιητικού ασφαλείας των ελληνικών σιδηροδρόμων μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών και την πλήρη προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις επιταγές του Ευρωπαϊκού Δικαίου.
  • Να διαβιβάσετε την αναφορά μας στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, να ζητήσετε να σας κοινοποιήσει το πόρισμά της για την υπόθεση, και να στηρίξετε το αίτημά της για συνεργασία με την Κομισιόν.

Ανοιχτή η αναφορά

Με τη φράση «σας ευχαριστούμε που είστε δυνατή», η εισηγήτρια της επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου για το έγκλημα στα Τέμπη απευθύνθηκε στη Μαρία Καρυστιανού και ανακοίνωσε ότι η υπόθεση θα παραμείνει ανοιχτή. Ήταν μια ομόφωνη απόφαση και στην αίθουσα επικράτησε συγκίνηση, καθώς αρκετός κόσμος βούρκωσε ακούγοντας την ομιλία της μητέρας της 20χρονης Μάρθης που ήταν μεταξύ των 57 θυμάτων.

«Η αναφορά πάει στην επιτροπή Δικαιοσύνης και Ελευθεριών »LIBE», στην επιτροπή Μεταφορών »TRAN» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και παραμένει ανοιχτή. Θα ζητήσουμε και μία γραπτή ενημερωμένη απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» υπογράμμισε η Εσθονή, J. Toom, κλείνοντας την Επιτροπή Αναφορών του ΕΚ.

Σημειώνεται ότι έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου, σε μια συγκινητική συγκέντρωση συμπαράστασης στους συγγενείς των θυμάτων.

Οι συγκεντρωμένοι υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα τους αντιπροσώπους του «Συλλόγου Πληγέντων του δυστυχήματος των Τεμπών» Μαρία Καρυστιανού και Παύλο Ασλανίδη κατά την έξοδο τους από το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζοντας το αίτημα να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα.

«Ο Μητσοτάκης δεν θα ξεφύγει – Να αρθεί η βουλευτική ασυλία Καραμανλή»

«Από την Κυριακή το βράδυ έχουμε απευθύνει σειρά ερωτημάτων προς τον κ. Μητσοτάκη, τα οποία παραμένουν – όλα – αναπάντητα από τον λαλίστατο κυβερνητικό του εκπρόσωπο, μέχρι και σήμερα, Τρίτη πρωί. Τον ενημερώνουμε ότι δεν πρόκειται να ξεφύγει. Έπεται συνέχεια, η οποία θα είναι άκρως ενδιαφέρουσα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει:

«Στο μεταξύ, όμως και ενώ περιμένουμε τις απαντήσεις, προσθέτουμε άλλο ένα ερώτημα, που προκύπτει μετά τα όσα σοκαριστικά είπε χθες η Μαρία Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο, εκπροσωπώντας τους συγγενείς 57 νεκρών και σχεδόν ενάμιση εκατομμύριο πολίτες που έχουν υπογράψει την επιστολή που απαιτεί άρση της βουλευτικής ασυλίας του Κώστα Καραμανλή και ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Τι πρέπει να συμβεί για να συγκινηθεί ο κ. Μητσοτάκης; Πόσα «γιατί» και πόσες υπογραφές χρειάζονται για να αναλογιστεί τις ευθύνες του;

Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να αρθεί έστω και τώρα στο ύψος που επιβάλλει το πρωθυπουργικό αξίωμα.

Να βάλει την αλήθεια πάνω από το μικροκομματικό συμφέρον.

Την ευθύνη πάνω από την αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτικών τζακιών. Να σταματήσει τώρα τη συγκάλυψη.

Να υιοθετήσει την πρότασή μας για άρση της βουλευτικής ασυλίας του Κώστα Καραμανλή και για παραπομπή του στην τακτική Δικαιοσύνη».

«​Να λάμψει η αλήθεια»

«Να λάμψει η αλήθεια» ζήτησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην παρέμβαση στη συζήτηση της Επιτροπής Αναφορών (PETI) του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο ευρωβουλευτής του κόμματος Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος εξέφρασε τη στήριξη του στις οικογένειες των θυμάτων ζητώντας να μείνει ανοιχτή η αναφορά προς παρακολούθηση και απαίτησε «να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη στο έγκλημα, ώστε να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες».

«Απαίτηση του ελληνικού λαού η απόδοση των πολιτικών και κυρίως των ποινικών ευθυνών»

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση έξω από το Ευρωκοινοβούλιο

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αρχικά ευχαρίστησε τους Καρυστιανού – Ασλανίδη και όλους τους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών για αυτήν την πρωτοβουλία τονίζοντας πως είναι «πάνδημη απαίτηση του ελληνικού λαού και της νεολαίας η απόδοση των πολιτικών και κυρίως των ποινικών ευθυνών στους υπαίτιους – υπουργούς, βουλευτές, στελέχη της περιφερειακής διοίκησης, της εταιρείας».

Εκτίμησε πως «η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει στην συγκάλυψη» εξηγώντας πως στην Εξεταστική Επιτροπή της Ελληνικής Βουλής η κυβέρνηση «υιοθέτησε το αφήγημα του «ανθρώπινου λάθους». Δεν έχει δώσει καμία πειστική απάντηση στα ερωτήματα που έθεσε η αναφέρουσα, και είναι στα χείλη όλων μας.

Συνάγεται από την εξεταστική επιτροπή ότι ο αυτουργός είναι η στρατηγική της απελευθέρωσης, του κομματιάσματος, της υποστελέχωσης του σιδηρόδρομου, που δημιουργεί της συνθήκες για τέτοια λάθη».

Πρόσθεσε δε ότι «η αναφορά αυτή ασκεί πίεση κόντρα στη συγκάλυψη, για το περιεχόμενο της εμπορικής αμαξοστοιχίας, την έκρηξη που σκότωσε δεκάδες από τα θύματα, για το μπάζωμα του τόπου του εγκλήματος. Απαιτεί να ληφθούν υπόψη όλα τα στοιχεία, τη στιγμή που οι δικογραφίες για τον πρώην υπουργό Καραμανλή, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Αγοραστό, έχουν φτάσει στη Βουλή κι η κυβέρνηση άρον άρον έκλεισε την εξεταστική επιτροπή, ενώ η Ευρωεισαγγελεία διερευνά όχι το έγκλημα αλλά την οικονομική διαχείριση μιας από τις 4 συμβάσεις».

«Ένα ακόμα επεισόδιο διεθνούς απομόνωσης της κυβέρνησης»

«Να έρθει όλη η αλήθεια στο φως», ζητά και η Νέα Αριστερά,  σημειώνοντας πως στην ομιλία της, η Μαρία Καρυστιανού «συμπύκνωσε το αίτημα της ελληνικής κοινωνίας: η συγκάλυψη δεν θα περάσει!».

«Η απόφαση της Επιτροπής Αναφορών να συνεχίσει η διερεύνηση της υπόθεσης στις αρμόδιες επιτροπές συνιστά ένα ακόμα επεισόδιο διεθνούς απομόνωσης της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Να έρθει όλη η αλήθεια στο φως. Να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών» καταλήγει η Νέα Αριστερά.

πηγή: in.gr