Τατάρ για Κυπριακό: Προϋπόθεση για νέα διαπραγμάτευση η αναγνώριση του ψευδοκράτους

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, επανέλαβε τη θέση του ότι οποιαδήποτε νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό θα πρέπει να βασίζεται «στην αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος της τουρκοκυπριακής πλευράς».

Σε σχέση με τη νέα συνάντησή του σήμερα με την Προσωπική Απεσταλμένη του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ο Τατάρ είπε πως «αυτή είναι η βασική απαίτηση των Τουρκοκυπρίων» για να εμπλακούν σε νέες διαπραγματεύσεις.

Ο Τατάρ σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, που δημιουργήθηκε το 1960 μετά την αποχώρηση των Βρετανών, βασιζόταν σε συμφωνία που επέτρεπε στις δύο κοινότητες να ζουν μαζί,

εξασφαλίζοντας παράλληλα την ισορροπία μεταξύ τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνοκυπριακή πλευρά «επεδίωξε τη διάλυση αυτής της δημοκρατίας, η οποία έφερε ομοσπονδιακά χαρακτηριστικά».

Κατακρίνοντας την απόφαση του ΟΗΕ το 1964 να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ως τη μοναδική νόμιμη Κυβέρνηση του νησιού, καθώς και την «μονομερή», όπως τη χαρακτήρισε,

ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2004, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ισχυρίστηκε ότι «αυτές οι αποφάσεις είναι άδικες για τους Τουρκοκύπριους».

Επέμεινε στην ανάγκη για συγκεκριμένα μέτρα προς την κυριαρχική ισότητα πριν από οποιαδήποτε επανέναρξη των συνομιλιών.

Ανέφερε, ακόμα, ότι είναι έτοιμος να εξετάσει νέες προσεγγίσεις με αυτή τη βάση με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ και ισχυρίστηκε

ότι δεν έχει νόημα να επανέλθουν στις διαπραγματεύσεις από το ίδιο σημείο όπως στο παρελθόν, «όταν οι Τουρκοκύπριοι ήταν αναγκασμένοι να υποχωρούν συνεχώς χωρίς αντίκρισμα».

Ανέφερε το παράδειγμα των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα και πρόσθεσε ότι δεν αναγνωρίζει τον χάρτη που κατέθεσε ο προκάτοχός του, Μουσταφά Ακιντζί,

καθώς και ότι «οποιαδήποτε μελλοντική απόφαση θα ληφθεί σε συνεννόηση με την Τουρκία, λαμβάνοντας υπόψη θέματα ασφαλείας και οικονομίας».

«Η ουσία του κυπριακού ζητήματος είναι η καταγραφή των υφιστάμενων εταιρικών μας δικαιωμάτων. Πενήντα χρόνια έχουν περάσει από το 1974.

Υπάρχουν δύο πλευρές, δύο περιοχές και υπάρχει ένα ‘κράτος’ (το ψευδοκράτος). Όλα όσα έχουν γίνει τα τελευταία πενήντα χρόνια, πράξεις, νόμοι, κανονισμοί,

ορισμένες αποφάσεις που ελήφθησαν από αυτό το κράτος θα είναι κομμάτι της συμφωνίας, αν και εφόσον αυτή επιτευχθεί στο μέλλον», ανέφερε καταληκτικά ο Τατάρ.