Σε τεντωμένο σκηνή οι διπλωματικές σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας μετά την ιρανική επίθεση

«Οι σχέσεις Τουρκίας με Ισραήλ παραμένουν ένθερμες ακόμη και μετά την ιρανική επίθεση, με την Άγκυρα να πιστεύει πως ο Νετανιάχου θα σύρει όλη την περιοχή σε έναν πόλεμο μόνο και μόνο για να παραμείνει στην εξουσία» είναι τίτλος ξένου άρθρου, το οποίο εν όψει των ανταλλαγών πυρών στην Μέση Ανατολή επικεντρώνεται στην προβληματική διπλωματική σχέση Ιερουσαλήμ-Άγκυρας.

Κατηγορίες από την Τουρκία κατά του Ισραήλ

Πιο συγκεκριμένα, η Τουρκία κατηγόρησε την Τετάρτη το πρωθυπουργού του εβραϊκού κράτους Μπενιαμίν Νετανιάχου πως σκοπεύει να σύρει την Μέση Ανατολή σε έναν πόλεμο «μόνο και μόνο για να παραμείνει στην εξουσία» και όσο στην Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται ένας αιματηρός πόλεμος με τους τρομοκράτες της Χαμάς.

«Είναι προφανές πως ο Νετανιάχου προσπαθήσει να σύρει την περιοχή σε πόλεμο για να παραμείνει στην κορυφή της εξουσίας» δήλωσε ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Χακάν Φιντάν σε δελτίο τύπου στο Κατάρ. Με αυτές του τις δηλώσει ο κορυφαίος Τούρκους διπλωμάτης αναζωπύρωσε την ένταση στις διμερείς σχέσεις Άγκυρας-Ιερουσαλήμ, οι οποίες τις προηγούμενες ημέρες μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «ήρεμες».

Ο Τούρκος αξιωματούχος προέβη σε αυτές τις δηλώσεις μπροστά στον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον Καταριανό ομόλογό του, ενώ υπογράμμισε πως «παραμένει ζωντανός ο κίνδυνος επέκτασης της ένοπλης σύρραξης στην Γάζα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής».

«Θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο» πρόσθεσε ο Φιντάν στο τέλος της συζήτησης με τους Καταριανούς αξιωματούχους.

Επικείμενη Συνάντηση Χανίγια με Ερντογάν

Εμείς να σας ενημερώσουμε πως αυτό το Σαββατοκύριακο είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του ηγέτη της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία. 

Να σας υπενθυμίσουμε πως στις 10 Απριλίου ο Ερντογάν απέστειλε τα θερμά του συλλυπητήρια στον αρχηγό της Χαμάς για τους 3 γιους και 4 εγγονούς που έχασε στην Λωρίδα της Γάζας μετά από χτύπημα του ισραηλινού στρατού. Η επίθεση της Ιερουσαλήμ έλαβε χώρα 6 μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην παλαιστινιακή επικράτεια.

Η στενή σχέση του Χανίγια με τον Ερντογάν και γενικά με την ηγεσία της Χαμάς είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που οι σχέσεις με το Ισραήλ επιδεινώθηκαν δραματικά μετά την έναρξη του πολέμου. Ο Τούρκος πρόεδρος στάθηκε δημόσια στο πλευρό της οργάνωσης και εξαπέλυσε πολλαπλές ρητορικές επιθέσεις κατά της Ιερουσαλήμ, φέρνοντας σε διπλωματικό αδιέξοδο τις διμερείς τους σχέσεις.