Καιρός: Έρχονται επικίνδυνα φαινόμενα – Κίνδυνος για πλημμύρες – «Καμπανάκι» για Θεσσαλία

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού με βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα, ενώ την ίδια ώρα η θερμοκρασία θα πέσει αισθητά.

Σύμφωνα με μετεωρολόγους υπάρχει κίνδυνος για πλημμύρες σε κάποιες περιοχές.

Η αλλαγή στον καιρό θα είναι πρόσκαιρη, ωστόσο, θα κάνει αισθητή την παρουσία της με τα φαινόμενα να είναι έντονα.

Οι μετεωρολόγοι έχουν προειδοποιήσει για πλημμύρες σε Θεσσαλία, κεντρική και ανατολική Μακεδονία και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα τα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες και οι ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο.

Μάλιστα από το πρωί στα δυτικά ηπειρωτικά και στο Ιόνιο αναμένονται βροχές και καταιγίδες, οι οποίες σταδιακά έως το βράδυ θα ενισχυθούν και θα επηρεάσουν και την υπόλοιπη χώρα.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 20/4 τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στα βορειοανατολικά και ανατολικά ηπειρωτικά, στο Αιγαίο και την Κρήτη, ενώ από το μεσημέρι θα περιοριστούν στην Θράκη και τα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και θα εξασθενήσουν.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν
Παρασκευή μεσημέρι (μετά τις 15.00) μέχρι ξημερώματα Σαββάτου (01.00-02.00) από την κακοκαιρία θα επηρεαστούν: Ήπειρος, Αιτωλοακαρνανία, βόρειο Ιόνιο, Θεσσαλία, Γρεβενά, Καστοριά, Φλώρινα, Σποράδες, Β. Εύβοια, Φθιώτιδα, Λέσβος, Χίος.

Σάββατο ξημερώματα μέχρι μεσημέρι (12.00) οι περιοχές στις οποίες θα έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα θα είναι: Μαγνησία, βόρεια Εύβοια, Σποράδες, Χαλκιδική, Αν. Αιγαίο, Δωδεκάνησα.

Από τις έντονες βροχοπτώσεις υπάρχει κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων σε: Θεσσαλία, Κεντρική και ανατολική Μακεδονία (Πιερία, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Καβάλα) και ανατολικό Αιγαίο (Λέσβος, Χίος, Λήμνος, Σάμος, Ικαρία).

Στην Αττική δεν περιμένουμε έντονα φαινόμενα, αλλά θα βρέξει μετά το μεσημέρι με βελτίωση τη νύχτα.

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε την Πέμπτη (18/4), επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Έκτακτο Δελτίο ΕΜΥ
Το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ αναφέρει πως:

Σήμερα Παρασκευή (19/4) βαρομετρικό χαμηλό στα δυτικά, συνοδευόμενο από μέτωπα, θα κινηθεί ανατολικά και προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος τη χώρας από νωρίς το απόγευμα μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου (20/4) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Τα έντονα φαινόμενα που θα ξεκινήσουν από τα δυτικά, γρήγορα θα επεκταθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, το ανατολικό Αιγαίο και πιθανώς τη δυτική Κρήτη και αργότερα στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάσουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Την Παρασκευή

α. Από νωρίς το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά.

β. Από αργά το απόγευμα στη Θεσσαλία, τη δυτική Μακεδονία, την Πελοπόννησο (κυρίως τα δυτικά τμήματά της) και στα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς.

γ. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας (κυρίως ν. Πιερίας, ν. Θεσσαλονίκης, ν. Χαλκιδικής καθώς και τα θαλάσσια – παραθαλάσσια του ν. Σερρών και ν. Καβάλας), τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τα βόρεια τμήματα), τις Κυκλάδες τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς τη δυτική Κρήτη.

δ. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά.

Το Σάββατο

Μέχρι τις μεσημβρινές ώρες θα επηρεαστούν η Θεσσαλία, οι Σποράδες, περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας (κυρίως ν. Πιερίας, ν. Θεσσαλονίκης, ν. Χαλκιδικής καθώς και τα θαλάσσια – παραθαλάσσια του ν. Σερρών και ν. Καβάλας), η Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και κατά τόπους η Εύβοια (κυρίως τα βόρεια τμήματα).

Ακολουθεί, το βίντεο με την πρόγνωση του καιρού από τον Γιάννη Καλλιάνο

«Καμπανάκι» για τη Θεσσαλία

Ο μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλλιας, στάθηκε ιδιαίτερα στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα τη Λάρισα και τη Μαγνησία, όπου σε λιγότερο από είκοσι ώρες αναμένεται να πέσει νερό… τριών μηνών.

«Προσοχή σε Θεσσαλία. Στη Λάρισα και τη Μαγνησία η πρόγνωσή μας δίνει σήμα για μεγάλη ποσότητα νερού. Αναμένεται σε λιγότερο από είκοσι ώρες να πέσει το νερό που πέφτει σε τρεις μήνες», έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα.

Νέα προειδοποίηση για την κακοκαιρία – «εξπρές» έκανε ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης. Ακόμη, μεγάλα ύψη νερού αναμένονται στη Θράκη αλλά και στα Δωδεκάνησα, όπως έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα.

«Στο παρακάτω γράφημα παρουσιάζεται το συνολικό ύψος βροχής που θα αφήσει πίσω της η κακοκαιρία που αναμένουμε σύμφωνα με τα προγνωστικά μας συστήματα», ανέφερε.

Ο Σάκης Αρναούτογλου έδωσε και εκείνος, από την πλευρά του, χάρτες με την εξέλιξη της κακοκαιρίας την Παρασκευή (19/04) ανά εξάωρο.

Πολύ νερό θα δεχθεί ο Βόλος, η Καρδίτσα, η Πάτρα, η Τρίπολη και οι γύρω περιοχές το βράδυ της Παρασκευής, αλλά όχι η Αττική.