Ιταλός πρόεδρος Ματαρέλα: Θεμελιώδους σημασίας για την Μεσόγειο η λύση στο Κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρόεδρο της Ιταλίας κ. Σέρτζιο Ματαρέλλα, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ιταλού Προέδρου στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Πρόεδρος της Ιταλίας, συνοδευόμενος από τη θυγατέρα του κα Λάουρα Ματαρέλλα, έφτασε το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο,

όπου τους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγος του κα Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές.

Ακολούθησε η ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Κύπρου – Ιταλίας και στη συνέχεια ο Ιταλός Πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ιταλίας.

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο Ματαρέλλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η πρώτη επίσκεψη Ιταλού Προέδρου στην Κύπρο αποτελεί για μας ιδιαίτερη χαρά.

Επισκέπτεστε την Κύπρο σε μια χρονική συγκυρία όπου συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ένταξη στη μεγάλη ευρωπαϊκή μας οικογένεια και δυστυχώς 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή.

Η τιμή μας είναι ακόμη μεγαλύτερη λαμβάνοντας υπόψη ότι είστε ο μακροβιότερος και ο πιο δημοφιλής Ιταλός Πρόεδρος, ένας φιλοευρωπαϊστής, κάποιος που προέρχεται από ένα άλλο μεγάλο νησό της Μεσογείου, τη Σικελία.

Οι χώρες μας έχουν πολλούς κοινούς δεσμούς, πρώτα από όλα μας ενώνει η Μεσόγειος θάλασσα, έχουμε ιστορικούς, πολιτισμικούς και πολιτικούς δεσμούς ως μέλη της ΕΕ,

ως δύο κράτη μέλη που προέρχονται από τη Μεσόγειο και προσβλέπω στις συζητήσεις μας αυτές τις δύο μέρες για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε περισσότερο τις ήδη εξαιρετικές μας σχέσεις».

Από την πλευρά του ο Προέδρος Ματαρέλλα είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ότι «χαίρομαι που είμαι ο πρώτος Ιταλός Πρόεδρος που επισκέπτεται την Κύπρο ως ένδειξη φιλίας.

Αναφερθήκατε στις δύο επετείους, τη χαρούμενη επέτειο των 20 ετών, αλλά υπάρχει και η θλιβερή επέτειος των 50 ετών από την τουρκική παράνομη εισβολή και κατοχή (εδάφους) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Βεβαίως οι δεσμοί που συνδέουν τις δύο χώρες μας είναι στενότατοι, πρόκειται για ιστορικούς δεσμούς, πολιτιστικούς και αμφότερες οι χώρες μας ανήκουν στη μεσογειακή οικογένεια και βεβαίως έχουμε προσήλωση σε κοινές αξίες και αρχές, όπως είναι η ειρήνη, η ελευθερία και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου.

Με την επίσκεψη σας στη Ρώμη πριν από κάποιους μήνες υπογραμμίσατε αυτή τη σχέση και τους δεσμούς μεταξύ των χωρών μας και ευελπιστώ σε αυτές τις συνομιλίες που θα έχουμε

τις δύο αυτές μέρες, σήμερα στη Λευκωσία και αύριο στην Πάφο, να μπορέσουμε να διευρύνουμε και να επεκτείνουμε τις σχέσεις αυτές».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρασημοφόρησε τον Πρόεδρο της Ιταλίας με το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’,

και ο Πρόεδρος της Ιταλίας παρασημοφόρησε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη με την ανώτατη τιμητική διάκριση της χώρας του που απονέμεται σε αρχηγούς κρατών φίλων της Ιταλίας.

Μετά την κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων ακολούθησαν οι διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.