Ιαπωνία: Τρόμος από τα φονικά 7,6 Ρίχτερ –6 νεκροί -100ντάδες τραυματίες Αγωνία για τους εγκλωβισμένους- Χιλιάδες άστεγοι

Η πρώτη μέρα του 2024 σημαδεύτηκε από το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου, μεγέθους 7,6 Ρίχτερ και με δεκάδες άλλες μετασεισμικές δονήσεις να ακολουθούν,
αφήνοντας πίσω έξι νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και χιλιάδες άλλους μακριά από τα σπίτια τους να διανακτυρεύουν στον δρόμο.

Ο φόβος για την αύξηση του τραγικού αριθμού των θυμάτων είναι φανερός αφού υπολογίζεται ότι κάτω από τα ερείπια κτηρίων υπάρχουν πολλοί εγκλωβισμένοι.

Ο σεισμός καταγράφηκε γύρω στις 16:10 τοπική ώρα (07:10 ώρα Ελλάδας) τη Δευτέρα στην επαρχία Ισικάουα.
Λίγο αργότερα, εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για τσουνάμι, οι οποίες στη συνέχεια υποβαθμίστηκαν.

Περίπου 60 δονήσεις έχουν καταγραφεί μετά τον αρχικό σεισμό. Οι μαρτυρίες είναι ενδεικτικές του τρομακτικού μεγέθους του σεισμού…

Έλληνας περιγράφει την εμπειρία των 7,6 Ρίχτερ

Ο Αντώνης Καραϊσκος, είναι από τους Έλληνες που ζουν μόνιμα στην Ιαπωνία, κατέχοντας έδρα καθηγητή Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Κιότο.

«Υπάρχουν εγκλωβισμένοι, γιατί έχουν πέσει πολλά κτήρια» εκτίμησε ο καθηγητής Καραΐσκος, τονίζοντας ότι, «ως πολιτεία έχουν γρήγορες αντιδράσεις».
«Όλο το δωμάτιο έτρεμε» δήλωσε, από την πλευρά του, στο BBC σνοουμπόρντερ που έκανε διακοπές στις ιαπωνικές Άλπεις.

«Είναι σύνηθες να ακούει κανείς για σεισμούς στην Ιαπωνία, αλλά δεν περίμενα να βιώσω κάτι τέτοιο» πρόσθεσε.

Η στιγμή που μίνι τσουνάμι «χτυπά» στις ακτές

Παρότι δεν σημειώθηκε το καταστροφικό τσουνάμι που φοβούνταν οι ιαπωνικές αρχές, ένα «μίνι» τσουνάμι χτύπησε τις ακτές της Ιαπωνίας, μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,6 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Ιαπωνίας, το φαινόμενο σήκωσε κύματα έως και 5 μέτρων κατά μήκος τμημάτων της Θάλασσας της Ιαπωνίας.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο, τα κύματα «καταπίνουν» τα πρώτα σπίτια που βρίσκονται κοντά στις ακτές.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Ιαπωνίας, το τσουνάμι έχει κύματα έως και 5 μέτρων κατά μήκος τμημάτων της Θάλασσας της Ιαπωνίας, ενώ ένα κύμα μεγαλύτερου ύψους να αναμένεται, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση NHK.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο, τα κύματα «καταπίνουν» τα πρώτα σπίτια που βρίσκονται κοντά στις ακτές.

YouTube video player