ΕΟΔΥ: «Καμπανάκι» για παράλληλη έξαρση κρουσμάτων κοκκύτη και ιλαράς

Οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ υπενθυμίζουν και στις δύο περιπτώσεις τη σπουδαιότητα του εμβολιασμού.

Έξαρση παρατηρείται σε κρούσματα ιλαράς και κοκκύτη στην χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες, με τους αριθμούς να αυξάνονται συνεχώς. Το φαινόμενο αυτό, είχε αρχικά παρατηρηθεί σε ευρωπαικές χώρες.

Πιο συγκεκριμένα, στην ιλαρά σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ έχουν καταγραφεί ήδη 20 κρούσματα σε ενήλικες, από 45 έως 64 ετών, οι οποίοι ήταν ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Από την άλλη πλευρά πολλά παραμένουν και τα κρούσματα κοκκύτη που καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας, τα οποία μέχρι και τα στοιχεία που είχε ο ΕΟΔΥ στις 14 Μαρτίου, είχαν φτάσει τα 46. Εξ αυτών, τα περισσότερα ήταν σε παιδιά και εφήβους και μάλιστα 10 από αυτά ήταν βρέφη. Από τον κοκκύτη, προήλθε και ένας θάνατος βρέφους.

Οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ υπενθυμίζουν και στις δύο περιπτώσεις τη σπουδαιότητα του εμβολιασμού. Αναφορικά με την ιλαρά, σημαντική είναι η επανάληψη του εμβολιασμού για όσους έχουν γεννηθεί πριν από το 1970 και δεν είναι βέβαιοι πως έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους όταν ήταν παιδιά. Λύση και στον κόκκυτη είναι ο εμβολιασμός βρεφών άνω των 2 μηνών αλλά και οι γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης αφού συμβουλευτούν τον γιατρό τους, να προχωρήσουν για να προστατέψουν το παιδί τους.