Αυξημένη δραστηριότητα σε χώρο πυρηνικών δοκιμών στη βόρεια Ρωσία!

Από πέρυσι παρατηρούνται εντατικές κατασκευαστικές εργασίες σε χώρο πυρηνικών δοκιμών στη βόρεια Ρωσία, αυξάνοντας την πιθανότητα ότι η Μόσχα προετοιμάζεται για μία νέα πυρηνική δοκιμή, όπως εκτιμά ένας Ιάπωνας ειδικός που ειδικεύεται στα ρωσικά στρατιωτικά ζητήματα.

Μετά από ανάλυση δορυφορικών εικόνων, ο Yu Koizumi, ο οποίος είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, ανέφερε τη Δευτέρα ότι η μεγάλη εγκατάσταση που πιστεύεται ότι σχετίζεται με πυρηνικές δοκιμές φαίνεται να πλησιάζει στην ολοκλήρωση της για τις δοκιμές που θα πραγματοποιήσει η Ρωσία στο αρχιπέλαγος Novaya Zemlia από την Αρκτική Θάλασσα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Ο Koizumi χαρακτήρισε αυτές τις δραστηριότητες ως επικίνδυνες και είπε ότι η Ρωσία μπορεί να προετοιμάζει μια υποκρίσιμη πυρηνική δοκιμή που δεν προκαλεί έκρηξη.

Κατά τη γνώμη του, αυτό που κάνει η Ρωσία θα αποσκοπούσε στον «εκφοβισμό των ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ» για την υποστήριξή τους στην Ουκρανία, επειδή εμπλέκονται στον πόλεμο που πυροδότησε η Μόσχα τον Φεβρουάριο του 2022.

Το Novaya Zemlya είναι το μέρος όπου η Σοβιετική Ένωση πραγματοποίησε περίπου 130 πυρηνικές δοκιμές, συμπεριλαμβανομένων στην ατμόσφαιρα, υπόγεια και υποβρύχια, μεταξύ 1955 και 1990.

Από την πλευρά της, η Ρωσία – η διάδοχος της ΕΣΣΔ – συνέχισε να πραγματοποιεί υποκρίσιμες πυρηνικές δοκιμές στο νησί για να βελτιώσει τα πυρηνικά της όπλα και να αξιολογήσει τις δυνατότητές τους, η πιο πρόσφατη που πραγματοποιήθηκε έγινε το 2004.

Μεγάλο κτίριο

Δορυφορικές εικόνες που λαμβάνονται από την εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας Maxar Technologies Inc. και την εταιρεία επίγειας απεικόνισης Planet Labs PBC των Ηνωμένων Πολιτειών, έδειξαν ότι γίνονταν κατασκευαστικές εργασίες σε μια μεγάλη εγκατάσταση αυτό το καλοκαίρι στο χώρο δοκιμών στο νότιο τμήμα του νησιού Novaya Zemlia, σύμφωνα με τον Koizumi.

Το κτίριο, μήκους περίπου 200 μέτρων, είναι σχεδόν διπλάσιο από το μέγεθος των άλλων εγκαταστάσεων στην περιοχή και πλησίαζε στην ολοκλήρωσή του στις φωτογραφίες του Maxar που τραβήχτηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου, όπως είπε ο Koizumi.

«Είναι πολύ πιθανό ότι η εγκατάσταση κατασκευάστηκε πρόσφατα για μια πυρηνική δοκιμή», είπε, προσθέτοντας ότι ένας σωρός με οικοδομικά υλικά που βρίσκεται γύρω από ένα αεροδρόμιο υποδηλώνει ότι η εγκατάσταση θα μπορούσε να επεκταθεί περαιτέρω.

Ταυτόχρονα, οι εικόνες δεν παρέχουν καμία άμεση απόδειξη για οποιαδήποτε πυρηνική δοκιμή, λέει ο Koizumi, αναφερόμενος στο χιόνι που καλύπτει μια είσοδο σε μια σήραγγα περίπου 3 χιλιόμετρα από την πυρηνική τοποθεσία στα βουνά που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ένα υποκρίσιμο πυρηνικό πείραμα.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Ρωσία ανακάλεσε την επικύρωση της Συνθήκης για την Ολοκληρωμένη Απαγόρευση Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT), η οποία απαγορεύει όλες τις πυρηνικές εκρήξεις, είτε για στρατιωτικούς είτε για ειρηνικούς σκοπούς, σε μια χειρονομία που θεωρείται de facto έξοδος από τη συνθήκη.

“Το γεγονός ότι η Ρωσία παίζει με το χαρτί μιας πυρηνικής δοκιμής θα πρέπει να μας ανησυχήσει σοβαρά”, δήλωσε ο Κοϊζούμι σύμφωνα με το Kyodo.