Πέτρος Κόκκαλης: H θάλασσα το 2050 θα έχει περισσότερο πλαστικό απ’ ότι ψάρια

Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος μίλησε σήμερα ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης, σχετικά με τα μικροπλαστικά,

στην συζήτηση με θέμα την πρόληψη των απωλειών από πλαστικά συσσωματώματα με σκοπό τη μείωση της ρύπανσης από μικροπλαστικά.

Όλη η τοποθέτηση του ευρωβουλευτή:

Με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία έχουμε δεσμευτεί σε έναν κόσμο με μηδενική ρύπανση, σε έναν κόσμο λιγότερο τοξικό για τον άνθρωπο.

Έχουμε σήμερα την συζήτηση για τα πλαστικά, την πλαστική ρύπανση, για έναν κόσμο γεμάτο από μικροπλαστικά, νανοπλαστικά που πλέον βρίσκονται παντού, βρίσκονται στην τροφική αλυσίδα.

Ο καθένας από εμάς τρώει περίπου 5 γραμμάρια την εβδομάδα, μια τράπουλα το χρόνο.

Πρόσφατα μάθαμε ότι κατά μέσο όρο 250 εκατομμύρια αόρατα μικροπλαστικά σωματίδια βρίσκονται σε κάθε λίτρο εμφιαλωμένου νερού, από τις εταιρείες που φτιάχνουνε τα πλαστικά μπουκάλια και βέβαια όχι νερό.

Μιλάμε για σωματίδια που περνάνε υδροεγκεφαλικό φραγμό και βρίσκονται πλέον και στον εγκέφαλο μας.

Μόλις χθες είχαμε την κηλίδα στον Βισκαϊκό κόλπο που έχει μολύνει τις ακτές της Γαλικίας, της Αστούριας, της Κατάβιας στη χώρα των Βάσκων

με δισεκατομμύρια πλαστικά πέλλετ τα οποία όπως ξέρουμε έχουν προκαλέσει μία τεράστια οικονομική κοινωνική και περιβαλλοντική καταστροφή!

Το πλαστικό που βρίσκεται πλέον στη θάλασσα όλοι ξέρουμε ότι θα βρίσκεται για πάντα στη θάλασσα, μια θάλασσα που το 2050 δυστυχώς θα έχει περισσότερο πλαστικό απ’ ότι ψάρια.

Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε αυτή την πτυχή της πλαστικής ρύπανσης με την αμεσότητα που απαιτείται.

Ακολουθούν ορισμένα βασικά ζητήματα που θα ήθελα να θίξω στο πλαίσιο του Κανονισμού, για να αποτρέψουμε τη διαφυγή πλαστικών πέλετ, περιορίζοντας τη συνακόλουθη μικροπλαστική ρύπανση:

Είναι σημαντικό να ανοίξει ο δρόμος για τη θέσπιση διατάξεων για τα μικροπλαστικά στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για μια παγκόσμια συνθήκη για την ρύπανση από πλαστικά.

Να περιληφθούν όλα τα πλαστικά πέλλετ στην πρόταση, συμπεριλαμβανομένων της σκόνης και των νιφάδων.

Να. ενταχθούν όλοι οι φορείς εκμετάλλευσης στον Κανονισμό.

Να συμπεριληφθούν οι θαλάσσιες μεταφορές στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού

Διαφάνεια και υπευθυνότητα δεν σημαίνει πληρωμή για τη χρήση περισσότερων μικροπλαστικών, ούτε πρόστιμα φθηνότερα από τη ρύπανση.

Καταστροφές όπως αυτή που συμβαίνει τώρα στην Ισπανία δείχνουν τη σοβαρότητα του ζητήματος.

Όλοι οι προμηθευτές και οι αντιπρόσωποι που χειρίζονται πέλλετ πρέπει να αναφέρουν τυχόν απώλειες και να επανορθώνουν την όποια ζημιά.

Μείωση του ορίου χωρητικότητας για τις εταιρείες που πρέπει να υποβάλλουν δήλωση συμμόρφωσης.

Η πρόταση της Επιτροπής είναι 1000 τόνοι, η πρόταση του εισηγητή είναι 250 τόνοι. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι πάρα πολύ, καθώς 1 τόνος είναι 50 εκατομμύρια πέλλετ.

Καθαρισμός και αποκατάσταση των οικοσυστημάτων.

Αποφυγή περιβαλλοντικού ντάμπινγκ κατά τη μεταφορά πέλλετ.

Χαιρετίζουμε την εισαγωγή των μικροεπιχειρήσεων στην πρόταση του εισηγητή.