Γερμανία: Σάλος από ηχογράφηση στρατιωτικών με θέμα την Ουκρανία που έπεσε στα χέρια Ρώσων

Στο μικροσκόπιο των γερμανικών αρχών έχει μπει ηχογράφηση που δημοσιεύθηκε σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης και φέρεται να αποτελεί τηλεδιάσκεψη υψηλόβαθμων στρατιωτικών που μιλούσαν για όπλα και την Ουκρανία.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε το Σάββατο (2/2) ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τη γνησιότητα της ηχογράφησης, αλλά η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στρατιωτικής Αντικατασκοπείας ερευνά το θέμα και θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Η Μαργκαρίτα Σιμονιάν, δημοσιογράφος της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης και επικεφαλής του Russia Today, ήταν η πρώτη που δημοσίευσε την Παρασκευή (1/3) το ηχητικό υλικό, το οποίο αναρτήθηκε και στο κανάλι της στο Telegram.

Το Reuters άκουσε την ηχογράφηση διάρκειας 38 λεπτών, αλλά δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τη γνησιότητά της.

Οι συμμετέχοντες στην κλήση συζητούν την πιθανή παράδοση πυραύλων Κρουζ Taurus στο Κίεβο, την οποία ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει δημόσια μέχρι στιγμής απορρίψει κατηγορηματικά.

Αναφέρονται επίσης στην εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών, καθώς και για πιθανούς στρατιωτικούς στόχους.

Οι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως αναφέρει το BBC συζητούν πώς οι πύραυλοι θα μπορούσαν να πλήξουν τη γέφυρα του Κερτς, η οποία συνδέει τη Ρωσία με την κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, η τηλεδιάσκεψη δεν πραγματοποιήθηκε σε κρυπτογραφημένο εσωτερικό δίκτυο του στρατού, αλλά στην πλατφόρμα WebEx, άρα δεν ήταν καθόλου ασφαλής η σύνδεση.

Τι λέει ο Σολτς

Ο Γερμανός καγκελάριος, από στη Ρώμη, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η πιθανή διαρροή είναι «πολύ σοβαρή».

Η πρεσβεία της Ρωσίας στο Βερολίνο δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έκανε λόγο για «πονηρά σχέδια της Bundeswehr (γερμανικές ένοπλες δυνάμεις), τα οποία έγιναν εμφανή λόγω της δημοσίευσης αυτής της ηχογράφησης. Πρόκειται για μια απροκάλυπτη αυτοέκθεση».

Ο Ρόντεριχ Κισεβέτερ, μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου, δήλωσε στην εφημερίδα Handelsblatt ότι θεωρεί τις αναφορές αυθεντικές.

«Η Ρωσία δείχνει φυσικά πόσο έντονα χρησιμοποιεί την κατασκοπεία και το σαμποτάζ ως μέρος του υβριδικού πολέμου.

Είναι αναμενόμενο να υποκλαπούν και να διαρρεύσουν πολύ περισσότερα προκειμένου να επηρεαστούν αποφάσεις, να δυσφημιστούν και να χειραγωγηθούν άνθρωποι», ανέφερε χαρακτηριστικά.