Euroleague, Μπασκόνια – Ολυμπιακός 80-69: Ανύπαρκτος – Και 2η ήττα στην Ισπανία

Καταστροφικά κύλησε η τρέχουσα «διαβολοβδομάδα» για τον Ολυμπιακό, καθώς, μετά την ήττα στην έδρα της Μπαρτσελόνα, έχασε και στη Βιτόρια με 80-69 από την Μπασκόνια, υποχωρώντας κι άλλο στη βαθμολογία.

Η Μπασκόνια επικράτησε για δεύτερη φορά φέτος του Ολυμπιακού (80-69) και έτσι σε οποιαδήποτε ισοβαθμία μαζί του στο τέλος της regular season, θα υπερτερεί.

Οι «ερυθρόλευκοι» με ελάχιστες εξαιρέσεις δεν έπαιξαν καλό μπάσκετ, οι περισσότεροι παίκτες δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις του παιχνιδιού.

Όσο καλή άμυνα κι αν έπαιζαν, όσο καλή δουλειά στα ριμπάουντ κι αν έκαναν δεν ήταν αρκετή αφού η επιθετική λειτουργία ήταν κακή και τα λάθη πολλά.

Ο Ολυμπιακός επέστρεψε από την Ισπανία με δύο ήττες οι οποίες του αφαίρεσαν το δικαίωμα να κοιτάξει πιο ψηλά στην κατάταξη με αποτέλεσμα να ξεκινά το επόμενο διάστημα μία σειρά… τελικών.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν σε αργό ρυθμό και set επιθέσεις. Με σκορ κυρίως από μακρινή απόσταση, αλλά και αρκετά «ερυθρόλευκα» λάθη η Μπασκόνια ήταν η πρώτη που προηγήθηκε με διαφορά μεγαλύτερη της μίας κατοχής (11-6, 5′).

Ο Κάνααν με 4/4 τρίποντα ήταν αυτός που κρατούσε τους Πειραιώτες και άλλαξε την κατάσταση στο σκορ (14-17, 10′) μαζί φυσικά με την άμυνα και την εξαιρετική δουλειά στο ριμπάουντ.

Η σύγκρουση Παπανικολάου με Πίτερς έστειλε υποχρεωτικά τον Αμερικανό στον πάγκο λόγω τραυματισμού με τον Πετρούσεφ να περνάει στη δράση και με δύο καλάθια του να κάνει το 14-21 (12′).

Το επόμενο διάστημα του παιχνιδιού έφερνε καλές άμυνες, αλλά στην επίθεση μόνο χαμένες βολές (ΜακΚίσικ) και χαμένα ανενόχλητα lay up (Γκος) με αποτέλεσμα ο Χάουαρντ κάποια στιγμή να βρει στόχο και να προηγηθεί (με 25-21, 15΄).

Οι Βάσκοι είχαν βρει ρυθμό με τους πόντους του Μιλουτίνοφ και του Πετρούσεφ να τον διακόπτει και με μικρό σερί να παίρνει προβάδισμα (31-32, 19′).

Το τρίτο δεκάλεπτο ξεκίνησε με τους γηπεδούχους να βρίσκουν λύσεις από μακριά και τους Πειραιώτες να μένουν κοντά ακουμπώντας τη μπάλα στα χέρια του Μιλουτίνοφ και του Κάνααν (40-38, 24΄).

Αφενός η επιστροφή του Χάουαρντ στο παρκέ και αφετέρου η κακή απόδοση και τα πολλά λάθη του Γκος, έδωσαν την ευκαιρία στους γηπεδούχους να δημιουργήσουν διαφορά 8 πόντων (51-40, 27′).

Μέχρι το τέλος της περιόδου μία έκλαμψη καλής επιθετικής λειτουργίας, όμως ο Μονέκε έκανε ό,τι ήθελε στην άλλη πλευρά του παρκέ και δε φάνηκε ιδιαίτερη αλλαγή στο σκορ (59-49, 30′).

Ο Ολυμπιακός μας έχει συνηθίσει να αντιδρά σε τέτοιου είδους καταστάσεις, ωστόσο στην Βιτόρια δε συνέβη. Αντιθέτως η προβληματική εικόνα της επίθεσης έδωσε διαδοχικούς αιφνιδιασμούς στους γηπεδούχους οι οποίοι προηγήθηκαν με 63-49 (32′).

Το τάιμ άουτ του Μπαρτζώκα έφερε μία μικρή αλλαγή με τον Φαλ να τελειώνει φάσεις κοντά στο καλάθι (63-53, 32′), όμως ο Κοστέλο επανέφερε την κατάσταση εκεί που ήθελε η ομάδα του (70-53, 34′).

Το παιχνίδι δεν είχε γυρισμό και απλά άπαντες περίμεναν την κόρνα της λήξης. Ο Ολυμπιακός δεν είχε το κουράγιο και την ικανότητα για μία τελευταία αντεπίθεση με αποτέλεσμα η Μπασκόνια να πανηγυρίσει τη νίκη με 80-69.

Τα δεκάλεπτα: 14-17, 33-32, 59-49, 80-69