Έξαρση κοκκύτη και στρεπτόκοκκου στην Χώρα μας

«Ίσως πρέπει όλοι οι ενήλικες να ξαναδούμε το θέμα του εμβολιασμού και ιδιαίτερα οι έγκυες» τόνισε η αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων Αττικής, Άννα Παρδάλη, με αφορμή την έξαρση κοκκύτη και στην Ελλάδα.

Εξήγησε πως οι έγκυες, είναι πρωτόκολλο, είναι σύσταση, είναι οδηγία να εμβολιάζονται στο τρίτο τρίμηνο της κύησης, κάτι το οποίο δεν εφαρμόζεται καθολικά. «Είναι ένα νόσημα που προλαμβάνεται. Κάθε δέκα χρόνια, επτά με δέκα χρόνια, όπου μειώνονται, τελειώνουν τα αντισώματα από τον προηγούμενο εμβολιασμό, πρέπει όλοι να εμβολιάζονται για τον κοκκύτη».

Μιλώντας στην ΕΡΤ για το θέμα ραγδαίας εξάπλωσης του στρεπτόκοκκου, η κ. Παρδάλη είπε: «Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι ο στρεπτόκοκκος θα έχει ακόμα μεγαλύτερη έξαρση από εδώ και πέρα, καθώς το τέλος του χειμώνα και η άνοιξη είναι οι εποχές που ανέκαθεν υπήρχε μεγαλύτερη διασπορά. Άρα τι θα λύσουμε όταν και τους επόμενους τρεις μήνες θα έχουμε περιστατικά. Θα απολυμαίνεται κάθε τρεις και λίγο το σχολείο; Όταν ένα παιδί έχει κάποιο σύμπτωμα και αυτό σημαίνει να έχει πονόλαιμο, να έχει δυσκαταποσία, να έχει πυρετό, εξάνθημα, μιλάμε με τον γιατρό μας. Εξετάζεται και αν κρίνει ότι πρέπει ακόμη και να γίνει Strep-Test».

Πρόσθεσε πως, «υπάρχει μια κατάχρηση αντιβιώσεων, άνευ λόγου. Δεν θα λύσει όμως το πρόβλημα το να βρούμε ένα Strep-Test. Ένα παιδί το οποίο δεν νοσεί, δηλαδή είναι θετικό στο Strep-Test, αλλά δεν νοσεί, δεν έχει κίνδυνο».

Τόνισε πως πρέπει να μιλήσουμε «για τον κοκκύτη, που είναι ένα θέμα αρκετά καινούργιο και για το οποίο όντως προβληματίζομαι προσωπικά γιατί στο λίγο διάστημα που ανακοινώθηκαν αυτά τα περιστατικά είναι μάλλον πολλά και έχουμε και ένα θάνατο ενός βρέφους».

«Πρέπει να δούμε τι θα γίνει με κάποιες ευάλωτες ομάδες, όπως είναι τα βρέφη. Τα οποία βρέφη όταν γεννιούνται δεν έχουν αντισώματα. Τα αντισώματα του κοκκύτη, σε αντίθεση με άλλα αντισώματα, δεν μεταφέρονται εύκολα από τον πλακούντα στο μωρό. Οπότε αυτό το μωρό μέχρι να γίνει 2, 4, 6 μηνών που θα αρχίσει να κάνει τα δικά του εμβόλια και να αποκτά αντισώματα, είναι εκτεθειμένο και θα το μεταφέρει το περιβάλλον. Θα το μεταφέρουν οι ανεμβολίαστοι γονείς, οι οποίοι ενδεχομένως θα το έχουν και συμπτωματικά, χωρίς να το ξέρουν» πρόσθεσε.