Αγρότες: Μεγάλες κινητοποιήσεις σήμερα Κυριακή σε Θεσσαλία, Πελοπόννησο και Μακεδονία

Πολλαπλασιάζονται τα μπλόκα των αγροτών που παρατάσσουν τα τρακτέρ τους σε όλη την Ελλάδα, ενώ κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις τους την Κυριακή, 28 Ιανουαρίου.

Πιο συγκεκριμένα, οι αγρότες εντείνουν τις διαμαρτυρίες τους σε όλη τη χώρα με την αύξηση των μπλόκων από τη Μακεδονία έως την Κρήτη,

την ώρα που οι συνάδελφοί τους στην Ευρώπη έχουν αποκλείσει κεντρικούς οδικούς άξονες των χωρών τους.

Οι αγρότες επιμένουν στα αιτήματά τους, με βασικά αυτά της μείωσης του κόστους της ενέργειας και της παροχής αφορολόγητου πετρελαίου,

καθώς και της έγκαιρης χορήγησης των ενισχύσεων και της αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ,

ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

Οι εντάσεις που δημιουργήθηκαν την περασμένη Τετάρτη, την πρώτη ημέρα των μπλόκων στη Θεσσαλία, κινητοποίησαν έντονα τους αγρότες.

Περισσότερα πλέον τρακτέρ έχουν παραταχθεί στον Ε-65 στην Καρδίτσα, στον Πλατύκαμπο στη Λάρισα,

στον Αλμυρό Βόλου και στον Ζάρκο Τρικάλων, αλλά και στα μπλόκα των Γρεβενών, της Θεσσαλονίκης, των Σερρών και άλλων περιοχών.

την υποστήριξη στις κινητοποιήσεις των αγροτών της περιοχής ανακοίνωσαν οι τοπικοί επιχειρηματικοί φορείς τονίζοντας ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες αποτυπώνονται και στις αγορές των πόλεων.

Σε Γαλλία, Πολωνία, Ρουμανία, Γερμανία, Ιταλία κι άλλες χώρες συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις, με την ίδια την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να προσπαθεί τώρα να κατευνάσει τους αγρότες.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αγρότες της Θεσσαλίας αναμένεται να δώσουν ηχηρό αγωνιστικό «παρών» στην κεντρική πλατεία της Λάρισας την Κυριακή, στην οποία θα μεταβούν με τα τρακτέρ τους. Στη συνέχεια θα κατευθυνθούν με τα τρακτέρ προς τον κόμβο των Τεμπών.

Το Σάββατο, μία μέρα πριν από τη συγκέντρωση, πραγματοποιήθηκε συνέλευση στο μπλόκο Πλατύκαμπου στη Λάρισα.

Κύρια χαρακτηριστικά της συνέλευσης η μαζική συμμετοχή και η αποφασιστικότητα των αγροτών να κλιμακώσουν περαιτέρω τον αγώνα τους.

Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η στήριξη της συγκέντρωσης στη Λάρισα, ενώ συζητήθηκε η συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής, με εκπροσώπους από τα χωριά και τους αγροτικούς συλλόγους.

Σημειώνεται ότι στο μπλόκο Πλατύκαμπου παραμένουν από την περασμένη Τετάρτη, εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι με τα τρακτέρ τους. Παράλληλα, αγρότες από τις περιοχές του Τυρνάβου,

της Ελασσόνας και της Φαλάνης ενισχύουν με τα τρακτέρ τους το αγροτικό μπλόκο στον Πλατύκαμπο και πλέον στον κόμβο της Καρδίτσας του αυτοκινητόδρομου Ε65 βρίσκονται περισσότερα από 400.

Τονίζεται επίσης, ότι στη Θεσσαλία οι αγρότες παλεύουν να επιβιώσουν μετά την ολική καταστροφή που έζησαν στις πλημμύρες του φθινοπώρου, ενώ αρκετοί από αυτούς ακόμα δεν έχουν λάβει αποζημιώσεις.

Η συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, δεν είναι η μόνη κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή. Αντίστοιχες αγροτικές κινητοποιήσεις

θα πραγματοποιηθούν τόσο στη Θέρμη, στην Χαλκηδόνα και στην εθνική οδό  Θεσσαλονίκης – Σερρών, όσο και στη διασταύρωση για Κιλκίς.

Στην Ημαθία, οι αγρότες βγάζουν τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας την προσεχή Δευτέρα 29/1, σε συνέχεια σχετικής απόφασης που έλαβε η γενική τους συνέλευση.

Στη Λακωνία θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων, την Κυριακή (28/1) και ώρα 11:00 το πρωί στο 17ο χλμ. της ΕΟ Σπάρτης-Γυθείου, στο ύψος του κόμβου Δαφνίου – Κροκεών.

Προ της συνάθροισης στην ΕΟ, θα υπάρξουν προσυγκεντρώσεις σε Σπάρτη, Γύθειο και Σκάλα, απ’ όπου οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα ξεκινήσουν μηχανοκίνητες πορείες μέχρι το καθορισμένο σημείο συνάντησης.

Την εξαγγελία της κινητοποίησης έκαναν τα διοικητικά συμβούλια των Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων της Λακωνίας και ειδικότερα της Σπάρτης, της Ανατολικής Μάνης και του Ευρώτα.