Αυξάνουν την πίεση οι αγρότες με αποκλεισμούς δρόμων με τα τρακτέρ

Διαμαρτυρία αγροτών στην Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024. Οι αγρότες κινητοποιήθηκαν για το υπέρογκο κόστος παραγωγής αλλά και την μεγάλη πτώση στις τιμές των προϊόντων τους. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Σκληραίνουν την στάση τους οι αγρότες οι οποίοι αποφάσισαν σήμερα περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους με αποκλεισμό των εθνικών οδών και κάθοδο με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα.

Παρά τα μηνύματα που στέλνει η κυβέρνηση ότι παραμένει ανοιχτή στον διάλογο και ότι «οι αποκλεισμοί των δρόμων δεν ωφελούν κανέναν», γεωργοί, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από 55 μπλόκα και 70 συνεταιρισμούς,

αποφάσισαν, πέρα από την κάθοδό τους στην Αθήνα, να προχωρήσουν σε συντονισμένους αποκλεισμούς μικρής διάρκειας σε εθνικούς και επαρχιακούς αυτοκινητοδρόμους,

για να προβάλουν με μεγαλύτερη δυναμική τα αιτήματά τους και να ζητήσουν τη συμπαράσταση των τοπικών κοινωνιών στις κινητοποιήσεις τους.

«Η Ελλάδα πρέπει να γεμίσει μπλόκα και τρακτέρ κι αν δεν υπάρχει απάντηση, όλα αυτά τα ρυάκια θα γίνουν ένα ποτάμι που θα πάει στην Αθήνα και θα πλημμυρίσει την πρωτεύουσα», ανέφερε ο Ρ. Μαρούδας, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγη ώρα μετά το τέλος της σύσκεψης, αγρότες της Χαλκιδικής προχώρησαν σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών, στον κόμβο της Πορταριάς.

Νωρίτερα, σε ημίωρο αποκλεισμό του κόμβου της Νίκαιας προχώρησαν το μεσημέρι της Τρίτης οι αγρότες της Λάρισας. Οι αγρότες έφτασαν στο σημείο πεζοί όπου τους περίμεναν παρατεταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ.

Όπως έγινε γνωστό, αύριο οι αγρότες της Θεσσαλίας θα κλείσουν τους δρόμους σε τρία σημεία: Στις 17.00 θα κστήσουν μπλόκο στον Πλατύκαμπο (ΠΑΘΕ), στην Καρδίτσα (Ε 65) και στο Στεφανοβίκειο (παλαιά εθνική οδό Λάρισας- Βόλου).

Λίγη ώρα μετά την απόφαση των αγροτών να κλιμακώσουν την κινητοποιήσή τους, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης από το βήμα της Βουλής, επισήμανε ότι τα προβλήματα στις δημοκρατίες λύνονται με διάλογο και με διάθεση για συνεννόηση, στην οποία η κυβέρνηση επιμένει, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση είναι ανοικτή στο διάλογο μαζί τους. Σε όλους τους τόνους και όλα τα επίπεδα, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και η επίλυση των προβλημάτων του κλάδου αποτελούν προτεραιότητά μας.

Γνωρίζουμε ότι πολλά από τα προβλήματα αυτά λόγω της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης έχουν ενταθεί. Εδώ είμαστε για να τα συζητήσουμε και να λάβουμε ρεαλιστικές αποφάσεις, μαζί», είπε.

Τα αιτήματα των αγροτών είναι τα εξής:

-Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο.

-7 λεπτά η κιλοβατώρα στο ρεύμα.

-Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές.

-Επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ.

-Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος.

-Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων.

Αγροτικές κινητοποιήσεις και στην Κρήτη

Την απόφαση να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν χθες, στήνοντας μπλόκο στη θέση Μεγάλα Χωράφια της Εθνικής Οδού Χανίων-Ρεθύμνου, γνωστοποίησε με ανακοίνωση της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι αγρότες παραμένουν στο σημείο της κινητοποίησης, προχωρώντας σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Χανίων-Ρεθύμνης, κάθε μέρα στις 5 το απόγευμα.

Οι αγρότες, που ζητούν την λήψη μέτρων για την στήριξη του εισοδήματός τους, ανακοίνωσαν επίσης την συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που οργανώνουν οι υγειονομικοί του Νομού Χανίων, την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων, με αίτημα την στήριξη του ΕΣΥ.

Μητσοτάκης για αγρότες: Έχει δοθεί 1 δισ. σε αποζημιώσεις

Εν των μεταξύ, στην υπενθύμιση ότι η κυβέρνηση μέσω του ΕΛΓΑ εκταμίευσε μόνο την προηγούμενη τετραετία ένα δισ ευρώ για αποζημιώσεις, ποσό πολύ μεγαλύτερο από τις εισφορές των αγροτών και ότι αυτή η διαφορά καλύφθηκε από τον προϋπολογισμό,

κάτι, που δεν θα μπορούσε να γίνει αυτό εάν οικονομία μας δεν πήγαινε καλά προέβη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση, που είχε με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Νικόλαο Μπακατσέλο,

στο πλαίσιο εκδήλωσης του Επιμελητηρίου με τίτλο «Fostering a Sustainable Economic Future Amidst Global Challenges», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται δίκαια αιτήματα διάφορων κοινωνικών ομάδων,

ενώ σημείωσε με νόημα πως η πολιτική είναι η άχαρη δουλειά κατανομής συγκεκριμένων πόρων σε ατελείωτες ανάγκες.