Ζωγράφου: Φοιτητές διαμαρτύρονται για την πανεπιστημιακή αστυνομία

Συγκεντρώθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στου Ζωγράφου, στην πύλη της Πανεπιστημιούπολης, στις εγκαταστάσεις του ΕΚΠΑ στην Ούλοφ Πάλμε.

Ομάδα φοιτητών έκλεισε και πάλι την πύλη της Ούλοφ Πάλμε, κρατώντας πανό κατά της αστυνομίας που βρίσκεται στην Πανεπιστημιούπολη.

Μέχρι στιγμής δεν επικρατεί ένταση στην περιοχή

Σημειώνεται ότι μπροστά στην είσοδο της Πανεπιστημιούπολης συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί δεκάδες φοιτητές προκειμένου να εκφράσουν τη διαφωνία τους με τη λειτουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας, η οποία έκανε την «πρεμιέρα» της το απόγευμα της Δευτέρας.

Οι φοιτητές που απέκλεισαν την είσοδο στην Πανεπιστημιούπολης με πανό στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «έξω η αστυνομία από τις σχολές, οι φοιτητές παλεύουμε για μόρφωση και δωρεάν σπουδές».

To βράδυ της Δευτέρας επικράτησε ένταση στην είσοδο της Πανεπιστημιούπολης με αφορμή την «πρεμιέρα» της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Η ένταση προκλήθηκε όταν κάποιοι εκ των συγκεντρωμένων επιχείρησαν να επιτεθούν στα μέλη της πανεπιστημιακής αστυνομίας με ρίψη αντικειμένων, με συνέπεια να παρέμβουν τα ΜΑΤ και να τους απωθήσουν, κάνοντας χρήση χημικών και κρότου-λάμψης.

Οι φοιτητές υποστηρίζουν ότι η αστυνομία στις σχολές «σημαίνει να πετιούνται χημικά και δακρυγόνα μέρα μεσημέρι στο κεντρικό κτήριο της σχολής, σημαίνει καταπάτηση του ασύλου, σημαίνει παρεμπόδιση της υλοποίησης των αποφάσεων των φοιτητικών συλλόγων».

Η «πρώτη» της πανεπιστημιακής αστυνομίας

Οι 16 αστυνομικοί που αποτέλεσαν την πρώτη διμοιρία που ανέλαβε τα καθήκοντα της φορούσαν πρασινομπλε στολές με πράσινα καπέλα, φέρουν χειροπέδες και γκλοπ ενώ ανάμεσα τους βρέθηκαν και δύο γυναίκες.

Όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές, σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ, θα ξεκινήσουν οι περιπολίες με στόχο την προστασία των υποδομών στο εξωτερικό του κάμπους της πανεπιστημιούπολης, καθώς και σε σημεία που υπάρχει παραβατικότητα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η αστυνομία ενεργεί με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα και όλα θα εξελιχθούν βάσει συγκεκριμένου σχεδίου.

Επισημαίνεται ότι και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι οι ΟΠΠΙ βρίσκονται από την περασμένη Παρασκευή στη διάθεση των τεσσάρων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ΑΠΘ) και ήδη, οι επικεφαλής των ομάδων έχουν επισκεφθεί τους χώρους των πανεπιστημίων και βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές για το ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις τους από τη στιγμή που θα αναλάβουν υπηρεσία, με βάση τα σχέδια ασφαλείας των πανεπιστημίων.