Ζάκυνθος – Νέο σκανδαλο?: Το οικόπεδο-«φιλέτο» πάνω από το Ναυάγιο πωλήθηκε για περισσότερα από 10 εκατ. δολάρια

Ζάκυνθος

Ο Εμίρης του Κατάρ παραχώρησε αντί ποσού που ξεπερνάει τα 10 εκατομμύρια δολάρια την έκταση-«φιλέτο» που είχε στην κατοχή του πάνω από το Ναυάγιο, στη Ζάκυνθο.

Δεν έγιναν γνωστοί οι νέοι ιδιοκτήτες, αλλά πιθανολογείται πως είναι συμπατριώτες του. Εδώ κι έξι χρόνια, λόγω δικαστικών διαμαχών, το οικόπεδο δεν μπορεί να αξιοποιηθεί κι αυτός είναι ο λόγος που η βασιλική οικογένεια αποφάσισε να το πουλήσει.

Ο Εμίρης του Κατάρ, Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, ήθελε να φτιάξει πολυτελές θέρετρο. Εν τέλει, εγκατέλειψε τα σχέδιά του, με την κρατική εταιρία επενδύσεων Al Rayann να πουλάει τις μετοχές της στην PIMANA SA, μαζί με την «επίμαχη» έκταση στο νησί του Ιονίου.

Η μακρόχρονη δικαστική διαμάχη είναι ανάμεσα στο Κατάρ, τη μητρόπολη του νησιού και τη μονή του Αγίου Γεωργίου Κρημνών. Από τα 15.000 στρέμματα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών αναγνώρισε πως σημαντικό τμήμα της έκτασης, περίπου 3.000 στρέμματα, ανήκει στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κρημνών και πως μια άλλη έκταση, 6.000 στρεμμάτων, ανήκει στην Ιερά Μονή Αναφωνήτριας, η οποία δεν διαλύθηκε, αλλά ερημώθηκε.

Η έκταση μεταβιβάστηκε το 2014 έναντι 9 εκατ. ευρώ στον Εμίρη του Κατάρ, με την αντικειμενική αξία της να υπολογίζεται σε 17,2 εκατ. ευρώ. Η Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου και Στροφάδων, μαζί με το δήμο και κατοίκουs τεσσάρων χωριών

(ΕξωχώραΜαριέςΑναφωνήτρια και Βολίμες), προσέφυγαν άμεσα στη δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι η έκταση ανήκει στο μεγαλύτερο μέρος της στην Εκκλησία και σε μικρότερο στους κατοίκους και στο Δημόσιο.