Ζαχάροβα: «Εχθρική κίνηση, η απέλαση των 12 Ρώσων, θα απαντήσουμε κατάλληλα»

Μαρία Ζαχάροβα
epa08661448 A handout photo made available by Russian Foreign Affairs Ministry shows Russia's Foreign Ministry spokeswoman Maria Zakharova hold a briefing on current foreign policy issues in Moscow, Russia, 11 September 2020. EPA/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY / HANDOUT MANDATORY CREDIT / HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Για «πραγματικά πρωτοφανή κίνηση στις ρωσοελληνικές σχέσεις» έκανε λόγο η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Χθες η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα μίλησε για «καταστροφή των διμερών σχέσεων»

Για «εχθρική κίνηση» κάνει λόγο η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, αναφερόμενη στην απόφαση να απελαθούν 12 Ρώσοι διπλωμάτες από την χώρα μας.

«Θα απαντήσουμε κατάλληλα» προσθέτει η Ζαχάροβα μετά την απόφαση της Αθήνας να κηρύξει τους 12 διπλωμάτες της Πρεσβείας και του Γενικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη personae non gratae.

Όλη η ανακοίνωση της Μαρίας Ζαχάροβα αναφέρει:

«Στις 6 Απριλίου, 12 διπλωμάτες της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα και του Γενικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη κηρύχθηκαν «personae nоn gratae».

Πρόκειται για μια πραγματικά πρωτοφανή κίνηση στις ρωσοελληνικές σχέσεις. Επιβεβαιώνει μόνο πόσο ζήλο παρακολουθούν οι ελληνικές αρχές την πορεία διάλυσης της διμερούς πολύπλευρης και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μας. Είναι λυπηρό που οι αιώνες ιστορικοί, πολιτιστικοί και οικονομικοί δεσμοί θυσιάζονται σε χρόνο μηδέν στο όνομα της «διατλαντικής αλληλεγγύης».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτοί που πήραν αυτή την αβάσιμη απόφαση να εκδιώξουν το προσωπικό μας από τη χώρα ήθελαν να σπείρουν διχόνοια μεταξύ του ρωσικού και του ελληνικού λαού.

Αν και τώρα γίνονται όλα για να δυσφημιστεί η Ρωσία, να γίνει η μεγαλύτερη δυνατή ζημιά στους διμερείς μας δεσμούς και να εξαντληθούν οι διπλωματικές μας αποστολές, είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτά τα σχέδια είναι καταδικασμένα να αποτύχουν μακροπρόθεσμα.

Η Αθήνα είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνη για αυτήν την εχθρική κίνηση.  Θα απαντήσουμε κατάλληλα.»

Απειλές από τη ρωσική πρεσβεία

Χθες η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα κάνει λόγο για «καταστροφή των διμερών σχέσεων» ενώ αναφέρει πως η κίνηση δεν θα μείνει αναπάντητη.

Συγκεκριμένα, η ρωσική πρεσβεία με ανακοίνωσή της επισήμανε πως «στις 6 Απριλίου 2022, ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ εκλήθη στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση της Αθήνας να κηρύξει 12 διπλωμάτες της Πρεσβείας και του Γενικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη personae non gratae.

»Από την πλευρά μας, εκφράσαμε την κατηγορηματική διαμαρτυρία για αυτό το αδικαιολόγητο και συγκρουσιακό βήμα που έχει στόχο την ακόμη χειρότερη καταστροφή του συνόλου των διμερών μας σχέσεων. H απόφαση της Ελλάδας για απέλαση 12 διπλωματών δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες».

Απελαύνονται 12 Ρώσοι διπλωμάτες από την Ελλάδα

Νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, συνολικά 12 μέλη Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών της Ρωσίας απελαύνονται από τη χώρα μας.

Όπως ανέφερε το ΥΠΕΞ, οι Ρώσοι διπλωμάτες χαρακτηρίζονται ως πρόσωπα μη αρεστά στην Ελλάδα (personae non gratae).