Υπουργός Άμυνας ΗΠΑ: «Η Τουρκία βγαίνει από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35»

Σοβαρές αναμένονται  οι εξελίξεις στην υπόθεση των τουρκικών F-35 το προσεχές χρονικό διάστημα, ύστερα από δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Πάτρικ Σάναχαν (φωτό με τον Τούρκο ομόλογό του Χ.Ακάρ κατά της πρόσφατη επίσκεψή του τελευταίου στις ΗΠΑ) ο οποίος είπε πως η «H Τουρκία βγαίνει από το πρόγραμμα, εμείς συναντηθήκαμε με τους υπευθύνους των εταιρειών και σχεδιάζουμε την επόμενη ημέρα».

Είναι η πρώτη φορά που αξιωματούχος των ΗΠΑ αναφέρει δημόσια πως υπάρχουν σχέδια εκπαραθύρωσης της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35!

Ο Πάτρικ Σάναχαν προειδοποίησε ευθέως σήμερα ότι οι ΗΠΑ «προετοιμάζονται για την εκπαραθύρωση της Τουρκίας από το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35, στην περίπτωση που η Άγκυρα επιμείνει να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400».

«Η θέση μας δεν έχει αλλάξει», είπε ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας συνεχίζοντας  ότι «αν η Άγκυρα ενεργοποιήσει τα ρωσικά συστήματαS-400, οι ΗΠΑ δεν θα της παραδώσουν τα μαχητικά».

Μάλιστα οι προεργασίες για την αποχώρηση της Τουρκίας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής είναι σε αρκετά προχωρημένο επίπεδο.

Ο Σάναχαν αποκάλυψε ότι συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με στελέχη των εταιρειών Lockheed Martin και United Technologies για να συζητήσει τις πιθανές επιλογές της αμερικανικής κυβέρνησης, γύρω από το θέμα.

«Συναντήθηκα με τις ηγεσίες των εταιρειών LockheedMartin και United Technologies Corporation για το θέμα αυτό.

Πρέπει να έχω στα χέρια μου τις επιλογές για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί ώστε να εφαρμόσουμε τα σχέδια και να προχωρήσει η δουλειά» απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Τουρκικές εταιρείες συμμετέχουν ήδη στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35, κατασκευάζοντας εξαρτήματα για το σύστημα προσγείωσης των αεροσκαφών, την κεντρική άτρακτο και άλλα βασικά μέρη του αεροσκάφους.

Η εκδίωξη  της Τουρκίας από το πρόγραμμα θα σήμαινε ότι τα εξαρτήματα αυτά θα έπρεπε να κατασκευαστούν από άλλες εταιρείες.

«Αν η Τουρκία κρίνει ότι οι S-400 είναι η απόφαση που θέλει να πάρει, τότε θα πρέπει να μεταφέρουμε την παραγωγή εκτός Τουρκίας. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα έχουμε άλλη επιλογή», εξήγησε ο Σάναχαν.