Υπουργικό συμβούλιο στις 13:00 για τη Δικαιοσύνη

Υπουργικό συμβούλιο

Αποφασισμένος να προχωρήσει στις αλλαγές στη Δικαιοσύνη εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας παρά το «όχι» της Νέας Δημοκρατίας στην πρόταση της κυβέρνησης για συναίνεση στα πρόσωπα των δικαστών.

Όπως έγινε γνωστό το πρωί της Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να συγκαλέσει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο, με την συνεδρίαση να ορίζεται για τη 1 μετά το μεσημέρι.

Είχε προηγηθεί μια ημέρα πριν η επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά το σάλο που προκλήθηκε από την επιμονή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές

παρά το γεγονός ότι η παραδοχή του Αλέξη Τσίπρα πως δεν έχει πλέον την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών ισοδυναμεί με ομολογία του γεγονότος ότι δεν έχει τη νομιμοποίηση για να επιβάλει αλλαγές στη δικαστική εξουσία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε από τη ΝΔ να συναινέσει μέσω μιας σημαδεμένης τράπουλας στα πρόσωπα τα οποία θα καλύψουν τις θέσεις της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, από τον κατάλογο όμως που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη προεπιλέξει. 

Στην τέταρτη παράγραφο της επιστολής του, ο κ. Καλογήρου, ζητεί τη συναίνεση της ΝΔ να επιλεγούν από τους ήδη προεπιλεγέντες από την Κυβέρνηση δικαστικούς για την κάλυψη των θέσεων στην ηγεσία του Αρείου Πάγου που θα κενωθούν την 30η Ιουνίου 2019.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δια του τομεάρχη Δικαιοσύνης Νίκου Παναγιωτόπουλου, απάντησε αρνητικά, τονίζοντας ότι είναι αδύνατον να συναινέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Η ΝΔ στην απαντητική επιστολή της πέρα όμως από την αντισυνταγματικότητα που επισημαίνει η ΝΔ

θέτει και ζήτημα παρανομίας, επικαλούμενη και στις σχετικές θέσεις που εκφράστηκαν δημόσια από διακεκριμένους συνταγματολόγους καθηγητές Νομικών Σχολών.