Υπόθεση Παρακολουθήσεων: Στην εξεταστική σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης

Με την εξέταση του κ. Νίκου Ανδρουλάκη συνεχίζονται οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που ερευνά την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Η τοποθέτηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αναμένεται να είναι και η τελευταία ουσιαστική πράξη των κοινοβουλευτικών εργασιών που επιχειρούν να ρίξουν φως στον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ και στους λόγους που επέβαλαν την επισύνδεση στο κινητό του κ. Ανδρουλάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατα την συνεδρίαση που ξεκινα στις 10 το πρωί ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να καταγγέλλει το γεγονός ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν επέτρεψε σε κρίσιμους μάρτυρες να καταθέσουν στην Εξεταστική ενώ θα καλέσει τον πρωθυπουργό να άρει, ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, το απόρρητο ώστε να γίνει γνωστός ο λόγος που τέθηκε υπό παρακολούθηση.

Ο κ. Ανδρουλάκης θα επισημάνει ότι προσωπικά ο ίδιος αλλά και συνολικά το κόμμα του θα επιμείνουν στην ανάγκη πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης ενώ παράλληλα θα τονίσει ότι απαιτούνται ριζικές θεσμικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών της χώρας. Προς αυτή την κατεύθυνση άλλοστε το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει τρεις τροπολογίες οι οποίες προτείνουν:

– Την επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος υπαγωγής της ΕΥΠ στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ η ρύθμιση στοχεύει «στην αποκατάσταση του κύρους της ΕΥΠ, καθώς αποκόπτεται η σχέση της με τον στενό πυρήνα του επιτελικού κράτους και αφετέρου καθίσταται πολύ πιο συγκεκριμένη η υπουργική ευθύνη, μετά και την καταχρηστική επίκληση της «αντικειμενικής ευθύνης» από μετακλητούς υπαλλήλους του πρωθυπουργικού γραφείου».

– Την επαναφορά ρυθμίσεων που σύμφωνα με το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη αποκαθιστούν το καθεστώς διαφάνεις καθώς προβλέπουν ότι οι διατάξεις που επιβάλλει την άρση του απορρήτου οφείλουν να περιέχουν τα εξής στοιχεία: α) το όργανο που διατάσσει την άρση, β) τη δημόσια αρχή ή τον εισαγγελέα ή τον ανακριτή που ζητούν την επιβολή της άρσης, γ) τον σκοπό της επιβολής της άρσης δ) τα μέσα ανταπόκρισης ή επικοινωνίας στα οποία επιβάλλεται η άρση, ε) την εδαφική έκταση εφαρμογής και τη χρονική διάρκεια της άρσης, στ) την ημερομηνία έκδοσης της διάταξης, ζ) το όνομα του προσώπου ή των προσώπων κατά των οποίων λαμβάνεται το μέτρο της άρσης και τη διεύθυνση διαμονής τους, εφόσον είναι γνωστή, η) την αιτιολογία επιβολής της άρσης.

– Την επαναφορά διατάξεων για άρση του απορρήτου προκειμένου η ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους πολίτες για τους λόγους παρακολούθησής τους από την ΕΥΠ