Υπόθεση «Κιβωτού του Κόσμου»: Σοκάρει η μαρτυρία πρώην φιλοξενούμενης στη δομή

Για τα όσα βίωσε η ίδια μέσα σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στα Ιωάννινα μίλησε σήμερα η 20χρονη Ευγενία, στον απόηχο των καταγγελιών για κακοποιήσεις, σκληρές τιμωρίες και ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων.

Όπως περιέγραψε η ίδια, της έλεγαν ότι η άμβλωση είναι κακή πράξη και ότι πρέπει να φέρει στον κόσμο το παιδί της: «Μου έλεγαν “αυτό το παιδί δεν θα το κρατήσεις εσύ γιατί είσαι παιδί, θα στο πάρουμε όπως κάνουμε σε όλες τις οικογένειες και όταν είσαι υπεύθυνη θα μπορείς να το πάρεις πίσω”. Eγώ όμως δεν ήθελα να γίνει όπως με εμένα. Δεν ήθελα να ζήσει το παιδί μου, όπως έζησα εγώ» είπε η 20χρονη η οποία επέμεινε στην απόφαση της και για να προχωρήσει η ιατρική πράξη, παρενέβη η Εισαγγελία, αφού ήταν ανήλικη. «Την ημέρα της ενηλικίωσής μου, όταν γύρισα στη δομή, έβγαλαν έξω τις βαλίτσες και μου είπαν “χρόνια πολλά, να φύγεις τώρα”» ανέφερε η νεαρή.

Η τιμωρία της απομόνωσης

Η ίδια μάλιστα περιέγραψε ότι βίωσε την τιμωρία της απομόνωσης: «Ήμουν από τα πρώτα παιδιά που βίωσε τη συνέπεια-τιμωρία της απομόνωσης. Είναι ό,τι πιο σκληρό μπορεί να βιώσει ένα μικρό παιδί».

Αναφερόμενη στον πατέρα Αντώνιο, η νεαρή τον ευχαρίστησε και ανέφερε ότι μπορεί να μην γνώριζε όλα όσα συνέβαιναν: «Τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, εγώ τον στηρίζω αυτόν τον άνθρωπο, μπορεί να μην γνώριζε πολλά απ’ όσα συνέβαιναν στην “Κιβωτό”, αλλά σίγουρα η αλήθεια θα φανερωθεί».

Η Ευγενία αναφέρθηκε και στο περιστατικό όπου παιδαγωγός την χτύπησε με το καπάκι της τουαλέτας: «Θυμάμαι πως είχα τσακωθεί με μία κοπέλα, είχαμε πιαστεί στα χέρια και ένας παιδαγωγός με είχε αρπάξει από τα μαλλιά και με είχε βάλει στην τουαλέτα και με κοπανούσε στο καπάκι της τουαλέτας και εγώ επειδή ήμουν νευρική τον χτύπαγα, τσίριζα, φώναζα “βοήθεια”. Μία άλλη παιδαγωγός ύστερα με πήρε με το αμάξι της μία βόλτα να με ηρεμήσει και όταν γυρίσαμε η υπεύθυνη της δομής την απέλυσε».

Σύμφωνα με όσα περιέγραψε, όταν βρέθηκε φιλοξενούμενη σε δομή της Χίου και χωρίστηκε με τα αδέρφια της, έμεινε για μήνες κλεισμένη μέσα σε ένα δωμάτιο: «Εκεί με κρατούσαν για μήνες κλεισμένη σε ένα δωμάτιο, γιατί με θεωρούσαν κακιά επιρροή για τα υπόλοιπα παιδιά».

«Δεν θα πω ”να τους τιμωρήσει ο Θεός” ή “από τον Θεό θα το βρουν”, θα πω πως ο Θεός είναι μεγάλος και βλέπει και ό,τι είναι να κάνει, θα το κάνει» είπε το νεαρό κορίτσι.