Υπερπανσέληνος Αυγούστου: Εντυπωσιακές εικόνες από το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» και από άλλα μέρη της Ελλάδας

Υπερπανσέληνος Αυγούστου

Πολύς κόσμος έσπευσε χθες να απολαύσει την υπερπανσέληνο του Αυγούστου,  που είναι άλλωστε και η τελευταία του καλοκαιριού.

Δεκάδες χώροι πολιτισμοί σε όλη τη χώρα έμειναν ανοιχτοί για το κοινό, που μπορούσε να μπει με ελεύθερη είσοδο. Οι κάτοικοι της Αττικής έσπευσαν στην Ακρόπολη αλλά και το Σούνιο.

Η τελευταία πανσέληνος του καλοκαιριού, που ονομάζεται και «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου», εμφανίζεται εντός του 90% του περιγείου, καθιστώντας την υπερπανσέληνο, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ωστόσο, αυτό το εκθαμβωτικό σεληνιακό θέαμα πιθανότατα δεν είναι ορατό παντού, καθώς συμπίπτει με τη βροχή των διαττόντων αστέρων, το φαινόμενο των Περσείδων.

Η υπερπανσέληνος μπορεί να εμφανίζεται μεγαλύτερη και έως και 16% φωτεινότερη στον ουρανό από τη μέση πανσέληνο, σύμφωνα με τον ιστότοπο timeanddate.com.

Πρόκειται για την τέταρτη υπερπανσέληνο στη σειρά, μετά το «Φεγγάρι του Ελαφιού» του Ιουλίου, το «Φεγγάρι της Φράουλας» του Ιουνίου και το «Φεγγάρι των Λουλουδιών» που συνοδεύτηκε από μια ολική έκλειψη σελήνης τον Μάιο.

Η πανσέληνος του Αυγούστου ήταν η τελευταία υπερπανσέληνος του έτους, σύμφωνα με το Farmer’s Almanac.

Σύμφωνα με τη NASA, το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» πήρε το όνομά του από τους ιθαγενείς της Βόρειας Αμερικής, που ψάρευαν τα συγκεκριμένα ψάρια στις Μεγάλες Λίμνες (Great Lakes) αυτή την εποχή του έτους.

panselinos_akropoli
Ακρόπολη
panselinos_evoia_aliveri
Αλιβέρι, Εύβοια
panselinos_kerkyra_bela_vista
Μπέλα Βίστα, Κέρκυρα
panselinos_nauplio
Ναύπλιο
panselinos_sounio
Σούνιο
panselinos_sounio1
Σούνιο
panselinos_voreia_evois_plateia_nymfwn
Πλατεία Νυμφών, Βόρεια Εύβοια