Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού εκπαιδευτικών και υγειονομικών η Φώφη Γεννηματά

Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών και των εκπαιδευτικών τάχθηκε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, με την προϋπόθεση να υπάρξει θετική εισήγηση από την επιτροπή Βιοηθικής και τους συνταγματολόγους.

Να μην παραμένουν στην πρώτη γραμμή

Με θετική εισήγηση από την επιτροπή Βιοηθικής και των συνταγματολόγων λέμε ξεκάθαρα ναι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε υγειονομικούς και εκπαιδευτικούς, διαμήνυσε η κα Γεννηματά προσθέτοντας παράλληλα «να μην παραμένουν στην πρώτη γραμμή όσοι επιλέγουν να μην εμβολιαστούν».

Στο πλαίσιο αυτό η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ άσκησε κριτική στον κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι θα έπρεπε να είχε αποφασιστεί από την κυβέρνηση «χθες» και όχι να περιμένει τον Σεπτέμβριο.

Κίνητρα και διευκολύνσεις

«Όπως έπρεπε να δώσει προτεραιότητά στον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών πριν κλείσουν τα σχολεία. Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί εμβολιαστήκαν όταν ήρθε η σειρά τους με βάση την ηλικία και όχι γιατί έπρεπε να μπουν στην τάξη. Δεν έκαναν τίποτα να κρατήσουν ανοιχτά τα σχολεία με ασφάλεια. Για ενάμιση χρόνο λειτουργούν με συνωστισμό, χωρίς εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς κατά προτεραιότητα. Το θέμα είναι να μην ξανανοίξουν έτσι».

Ταυτόχρονα η Φώφη Γεννηματά τάχθηκε υπέρ των κινήτρων και των διευκολύνσεων για τους εμβολιασμένους λέγοντας:

«Εμείς συμφωνούμε να υπάρχουν κίνητρα για τους εμβολιασμούς και διευκολύνσεις. Εξάλλου ήμασταν οι πρώτοι που μιλήσαμε για το πιστοποιητικό εμβολιασμένων για να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις στο εσωτερικό της ΕΕ. Όμως όλα αυτά που έχουν ακουστεί από την πλευρά της κυβέρνησης για κυρώσεις στους μη εμβολιασμένους, δεν είναι σοβαρά. Τη μία μέρα τα λέει ο ένας υπουργός και μετά τα διαψεύδει η κυβερνητική εκπρόσωπος. Επιτέλους ας παρουσιάσουν μία σοβαρή πρόταση και εμείς είμαστε εδώ να πάμε στη Βουλή να τη συζητήσουμε. Αλλά δεν έχει ακουστεί κάτι συγκεκριμένο, ρεαλιστικό, δεν υπάρχει ένα σχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης. Πετάγονται, εκτοξεύονται πυροτεχνήματα και την επόμενη ημέρα τα διαψεύδουν οι ίδιοι.  Δε είναι σοβαρή αντιμετώπιση αυτή».

Σε αυτό το πλαίσιο η κα Γεννηματά τόνισε ότι οι ανεμβολίαστοι δεν μπορεί να παραμένουν στην «πρώτη γραμμή».

Ειδυλλιακή εικόνα

«Από την πρώτη στιγμή είπαμε όσοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν δεν πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή για να μην έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες και να θέτουν σε κίνδυνο συνανθρώπους μας. Από την άλλη πλευρά υπάρχει το ζήτημα των μεταλλάξεων. Όσο υπάρχει μεγάλος αριθμός μη εμβολιασμένων, αντιμετωπίζουμε όλοι τον κίνδυνο των μεταλλάξεων. Θα πρέπει η κυβέρνηση υπεύθυνα να παρουσιάσει μία συγκεκριμένη πρόταση, ένα σχέδιο και όχι μόνο να διαχειρίζεται την πανδημία σε επικοινωνιακό επίπεδο. Αρκετά πια».

Παράλληλα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καλλιεργεί μια ειδυλλιακή εικόνα για τους εμβολιασμούς ενώ τα ποσοστά στις μεγάλες ηλικίες είναι χαμηλά.

«Θα νιώσουμε, πολύ πιο ασφαλείς αν εκτός από την ειδυλλιακή εικόνα, που προσπαθεί να μας παρουσιάσει η κυβέρνηση, δούμε αποτελέσματα στους ρυθμούς εμβολιασμού. Ιδιαίτερα στους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, που είναι πολύ χαμηλά τα ποσοστά, στους υγειονομικούς, που δεν μπορεί να είναι στην πρώτη γραμμή και να είναι ανεμβολίαστοι, αλλά και στις τουριστικές περιοχές για να μην έχουμε τα λάθη της προηγούμενης χρονιάς» ανέφερε η κα Γεννηματά.