Υπέρ ενταξιακών συνομιλιών με Αλβανία και Σκόπια η Μέρκελ

Tο Βερολίνο επιθυμεί στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιτευχθεί συμφωνία για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας και των Σκοπίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ, λίγο πριν από την συνάντησή της με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Η ίδια επανέλαβε ότι για γεωπολιτικούς λόγους είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στην ΕΕ, τονίζοντας ότι υπάρχουν περισσότεροι λόγοι υπέρ της προώθησης της διαδικασίας παρά εναντίον της.

Σε ό,τι αφορά την Αλβανία, η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί στον τομέα της Δικαιοσύνης, κάνοντας λόγο για «δομικό στοιχείο» για το μέλλον της χώρας.

Όσον αφορά στα Σκόπια, σημείωσε ότι «οι δύο χώρες έχουν αποδώσει σημαντικά επιτεύγματα».

Από την πλευρά του ο Έ.Ράμα ευχαρίστησε κατ΄επανάληψη την γερμανική κυβέρνηση για την στήριξη και την αλληλεγγύη της, αλλά και τις γειτονικές της Αλβανίας χώρες για τη βοήθεια που προσέφεραν μετά τον σεισμό.

Επισήμανε δε ότι το κόστος της ανοικοδόμησης υπερβαίνει τις δυνατότητες της χώρας του και για αυτό η διάσκεψη δωρητών είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, ο Έντι Ράμα έκανε λόγο για εξαιρετική στήριξη από το Βερολίνο και την καγκελάριο προσωπικά.