ΥΠΕΞ για τον απεγκλωβισμό των 18 από το Αφγανιστάν: Μετά από δύο μήνες τα καταφέραμε

Όπως έγραψε και χθες το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ σώοι και ασφαλείς είναι πλέον οι 18 Αφγανοί πολίτες ελληνικού ενδιαφέροντος μετά τον έστω και καθυστερημένο απεγκλωβισμό τους.

Σήμερα επί του θέματος τοποθετήθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης.  Σχετικά με την ασφαλή άφιξη στην Ελλάδα, 18 Αφγανών πολιτών που απεγκλωβίστηκαν από το Αφγανιστάν διευκρίνισε:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να μας πείτε καταρχάς, πώς οργανώθηκε όλη αυτή η επιχείρηση και επέστρεψαν στην Ελλάδα, όχι μόνο οι 18, αλλά 300 συνολικά άτομα, τα οποία θα διανεμηθούν σε άλλες χώρες, αν δεν κάνω λάθος.

Θ. ΔΕΜΙΡΗΣ: Ναι αυτός είναι ο στόχος. Γενικά, ξεκινήσαμε με τους 18 και ξέρετε ήταν μια δύσκολη επιχείρηση που χρειάστηκε να συντονιστούμε με πάρα πολύ κόσμο για μια μεγάλη περίοδο. Μετά από δύο μήνες τα καταφέραμε. Όντως, συνεργαστήκαμε με διάφορες οργανώσεις, οπότε η πτήση αυτή έγινε σε συνεργασία με μια οργάνωση που έφερε και εκείνη σε συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση μια ομάδα δικαστίνων, βουλευτίνων και δημοσιογράφων που θέλαμε να τους φέρουμε επειδή κινδύνευε η ζωή τους. Οι δικοί μας 18 ήταν από την αρχή ο βασικός πυρήνας αυτής της αποστολής και θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συνεργάστηκαν για μια επιχείρηση που απαιτούσε πολλές προσπάθειες και κυρίως συντονισμό για να έρθουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι με ασφάλεια. Όλο αυτό το διάστημα ήταν επικίνδυνο. Χρειάστηκαν να γίνουν ενέργειες που αναπροσαρμοζόντουσαν στις συνθήκες που άλλαζαν συνέχεια. Ευτυχώς, οι άνθρωποι αυτοί έδειξαν μια εμπιστοσύνη σε εμάς από την αρχή και ήρθαν με ασφάλεια. Μαζί τους ήρθαν, βέβαια, και άλλες περιπτώσεις που χρειάστηκε να έρθουνε και αυτοί γιατί η ζωή τους ήταν σε κίνδυνο. Εμείς τους ευχαριστούμε όλους αυτούς που συνεργάστηκαν ξένες κυβερνήσεις, ξένους οργανισμούς και εδώ κυρίως το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με το οποίο είχαμε μια καλή συνεργασία, η οποία απέδωσε το καλό αποτέλεσμα που είχαμε απόψε.