Βρυξέλλες: Σήμερα οι ανακοινώσεις των βελγικών Αρχών για την Καϊλή

Δύο διαγραφές, μια αναστολή και προσεχώς μια καθαίρεση για την Ελληνίδα Ευρωβουλευτή, Εύα Καϊλή συνθέτουν την μεγάλη εικόνα της υπόθεσης διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
καθώς η χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων αναφορικά με την πολιτική διείσδυση του Κατάρ στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων έχει συγκλονίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Τις αιτίες, για τις οποίες η Εύα Καϊλή φέρεται να εμπλέκεται στη συγκεκριμένη υπόθεση αναμένεται να αποκρυσταλλώσουν επίσημα σήμερα οι βελγικές Αρχές, τοποθετούμενες για το πρώτο σκέλος της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 16 σημεία, ανάμεσα στα οποία και το σπίτι της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή.

KAILI-SPITI

Η τελευταία βρίσκεται σε καθεστώς προσωρινής στέρησης της ελευθερίας της μέχρις ότου τοποθετηθεί επισήμως η Δικαιοσύνη για το μέλλον της, ενώ σε περίπτωση που της απαγγελθούν κατηγορίες, αυτές φέρεται να αφορούν σε διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Προς στιγμήν η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής δεν έχει τοποθετηθεί για τα γεγονότα, αλλά χθες έπεσε η προσωπική σελίδα της στο facebook, ενώ δεν έχουν τέλος τα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού και του διεθνούς Τύπου για την πολύκροτη υπόθεση, με τη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» να κάνει λόγο για την «κορυφή του παγόβουνου».

qatar-kaili
Κατά άλλα δημοσιεύματα, η κυρία Καϊλή πέρασε την νύχτα της περασμένης Παρασκευής στο κρατητήριο, καθώς, όπως μετέδωσε η βελγική εφημερίδα «L’echo» στο σπίτι της βρέθηκαν «τσάντες με χαρτονομίσματα».

kaili-lecho

Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι η Εύα Καϊλή συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, ο οποίος είναι και ο μόνος δυνατός τρόπος να καταρριφθεί η βουλευτική ασυλία. Οι ανακριτές συνέλαβαν και τον πατέρα της, ο οποίος προσπάθησε να διαφύγει με βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα.

Οι καταιγιστικές εξελίξεις έχουν παράξει πολλαπλά πολιτικά αποτελέσματα σε Ελλάδα και Ευρώπη, καθώς η Εύα Καϊλη διεγράφη το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής από τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ακολούθως από την κοινοβουλευτική ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών, παραμένει, ωστόσο, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τουλάχιστον ως αύριο, Δευτέρα, οπότε αναμένεται να ενεργοποιηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη διαγραφή της.

Χθες το βράδυ, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα γνωστοποίησε, με επιστολή της με αποδέκτη την Εύα Καϊλή, ότι την παύει από τα καθήκοντα της ως αντιπρόεδρος της ευρωβουλής

στον απόηχο των εξελίξεων, ενώ στις απαιτούμενες διαδικασίες για την καθαίρεσή της συμβάλλουν και οι Ευρωσοσιαλιστές, καθώς θα επικαλεστούν το άρθρο 21 του κανονισμού της Ευρωβουλής.
Συγκεκριμένα, για να καθαιρεθεί η Εύα Καϊλή, χρειάζεται πρώτα να συγκληθεί η Διάσκεψη των Προέδρων με πλειοψηφία 60% και να εγκριθεί από την ολομέλεια με τα 2/3.
Σύμφωνα με πληροφορίες προγραμματίζεται η Συνδιάσκεψη να συγκληθεί  αύριο το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, ενώ την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί και η συνεδρίαση της ολομέλειας στο Στρασβούργο.