Βρυξέλλες: Φωτογραφίες από τα ευρήματα των βελγικών Αρχών – Οι βαλίτσες με τα χρήματα

Βρυξέλλες

Στην ανάρτηση των βελγικών αρχών αναφέρεται: «Στο πλαίσιο φακέλου της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας για ύποπτη διαφθορά, με στόχο άτομα που δραστηριοποιούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

η Ομοσπονδιακή Δικαστική Αστυνομία κατάσχεσε σχεδόν 1,5 εκατομμύριο ευρώ κατά τη διάρκεια ερευνών που διενεργήθηκαν στην περιοχή των Βρυξελλών».

 

Συνολικά, περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά εντοπίστηκαν στο σπίτι του πρώην Ιταλού ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι και της Ελληνίδας ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή.

Τι διαπιστώθηκε για τα χρήματα που εντοπίστηκαν μετά τις έρευνες των βελγικών Αρχών 

Οι δεσμίδες των χαρτονομισμάτων, 1,5 εκατ. ευρώ συνολικά, που κατασχέθηκαν κατά τις έρευνες στο Qatargate καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του έργου των ανακριτών, αναφέρει σήμερα δημοσίευμα της L’Echo προσθέτοντας ότι ένα μέρος αυτών προέρχονται από το Βέλγιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της βελγικής εφημερίδας, τις οποίες η εισαγγελία ούτε σχολίασε ούτε επιβεβαίωσε, μεγάλο μέρος αυτών των χαρτονομισμάτων θεωρούνται νέας κυκλοφορίας. Ορισμένα από αυτά εκδόθηκαν στο Βέλγιο, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται ακόμη υπό μελέτη.

Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο, διότι θα μπορούσε να επιτρέψει μια πρόοδο της έρευνας. Γνωρίζοντας τον τόπο έκδοσης, θα είναι εύκολο να βρουν οι Αρχές την τράπεζα από την οποία αποσύρθηκαν τα πακέτα των μετρητών, άρα και τον τραπεζικό λογαριασμό και την ταυτότητα του ατόμου που έκανε την ανάληψη.

Από τα κατασχεθέντα χαρτονομίσματα, αλλά και την πλαστική συσκευασία τους, θα ληφθούν δακτυλικά αποτυπώματα και θα συγκριθούν με αυτά των κατηγορουμένων, αλλά και άλλων προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση διαφθοράς από το Κατάρ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

«Η σαφής και πάγια εντολή προς όλους τους Αντιπροέδρους (του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) είναι να εκπροσωπούν τη θέση του Κοινοβουλίου. Τίποτα άλλο», τονίζει εκπρόσωπος της Προέδρου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Ερωτηθείς σχετικά με δηλώσεις του δικηγόρου της Εύας Καϊλή, του Μιχάλη Δημητρακόπουλου, που αφορούν την Ρομπέρτα Μέτσολα και τη δράση της Εύας Καϊλή ως ευρωβουλευτή και ως αντιπροέδρου,

ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι «οι Αντιπρόεδροι έχουν ως αρμοδιότητές τους, εκτός από άλλα καθήκοντα, και γεωγραφικές περιοχές όπου εκπροσωπούν το Κοινοβούλιο» προσθέτοντας ότι

«η κατανομή των καθηκόντων των Αντιπροέδρων συμφωνήθηκε στην αρχή της θητείας. Στην περίπτωση αυτού του μέλους, ήταν η Μέση Ανατολή».

«Η σαφής και πάγια εντολή προς όλους τους Αντιπροέδρους είναι να εκπροσωπούν τη θέση του Κοινοβουλίου. Τίποτα άλλο», καταλήγει ο εκπρόσωπος.

Η ώρα της κρίσης για την Εύα Καϊλή – Γιατί ο συνήγορός της προτείνει αναβολή έως την Τρίτη

Αναβολή μέχρι την ερχόμενη Τρίτη θα ζητήσουν οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή από το δικαστήριο του Βελγίου, το οποίο θα αποφασίσει αν θα παραμείνει στη φυλακή ή όχι.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, σήμερα απεργούν οι υπάλληλοι των δικαστηρίων στο Βέλγιο και για το λόγο αυτό μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση στη λήψη της απόφασης.

Σημείωσε ακόμη ότι επικοινώνησε με τους Βέλγους δικηγόρους της κ. Καϊλή και τους πρότεινε να ζητήσουν αναβολή.

«Θα μπορούσε να βγει η απόφαση ερήμην της» ανέφερε ο δικηγόρος της, ο οποίος ωστόσο πρόσθεσε ότι «τη συμβούλεψε να βρίσκεται η ίδια στο δικαστήριο και να δώσει τη μάχη της».

Ο κ. Δημητρακόπουλος είπε ακόμα ότι τα τελευταία δύο 24ωρα είχε πολύωρη επικοινωνία με την Καϊλή καθώς της δόθηκε η δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας με το δικηγόρο της.

Σχετικά με το ακριβές χρηματικό ποσό που βρέθηκε στο σπίτι της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου ο δικηγόρος της υποστήριξε ότι δεν μπορεί να το αποκαλύψει καθώς εντάσσεται στο απόρρητο που ισχύει στην προδικαστική διαδικασία.

Επανέλαβε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ,  ότι η ίδια δεν γνώριζε ότι υπήρχαν χρήματα σπίτι της και όταν τα ανακάλυψε είπε στο σύντροφό της «να μεταφερθούν και να πάνε στον ιδιοκτήτη τους».

Επίσης ο Δημητρακόπουλος υποστήριξε ότι στην προσπάθεια απομάκρυνσης των χρημάτων, ενεπλάκη στην υπόθεση ο πατέρας της Εύας Καϊλή ο οποίος ανέλαβε να τα μεταφέρει στον ιδιοκτήτη τους.

Πάντως ο δικηγόρος επικαλέστηκε ξανά το απόρρητο χωρίς να κατονομάσει τον ιδιοκτήτη.