Βρυξέλλες: Ελληνοτουρκικό τετ α τετ Μπούρα – Καλίν, αναφέρει η Τουρκική Milliyet

Βρυξέλλες: Ελληνοτουρκικό τετ α τετ Μπούρα - Καλίν

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ του εκπροσώπου της Τουρκικής προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν και της διευθύντριας του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Άννας – Μαρίας Μπούρα, όπως αναφέρει η τουρκική Milliyet.

Η συνάντηση, σύμφωνα με το τουρκικό μέσο, ήταν τριμερής καθώς συμμετείχε και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας της γερμανικής Καγκελαρίας, Jens Plötner.

Όπως σημειώνει η Milliyet, κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης, που έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή, μεταξύ της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Γερμανίας, συζητήθηκε το θέμα της αναζωογόνησης των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Η άσκηση στο Αιγαίο και η νέα τουρκική πρόκληση

Πάντως, το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, Αθήνα και Άγκυρα «συγκρούστηκαν» για ακόμα μια φορά, καθώς με ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας επιχείρησε να ανεβάσει και πάλι τους τόνους, υποστηρίζοντας ότι Ελληνικά αεροσκάφη προσπάθησαν να παρεμποδίσουν Τουρκικά που συμμετείχαν σε εκπαιδευτική άσκηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Στην εν λόγω ανακοίνωση αναφερόταν ότι η άσκηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία, παρότι τα ελληνικά αεροσκάφη προσπάθησαν να την εμποδίσουν.

«Τα μαχητικά και υποστηρικτικά αεροσκάφη της πολεμικής μας αεροπορίας και τα αεροσκάφη AWACS που έχουν διατεθεί από το ΝΑΤΟ διεξήγαγαν εκπαιδευτική αποστολή υπό την ονομασία

NEXUS ACE σε συντονισμό με το ΝΑΤΟ στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου για σκοπούς αμοιβαίας εκπαίδευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, συνεχίζοντας:

«Η αποστολή NEXUS ACE του ΝΑΤΟ, η οποία έλαβε χώρα σε διεθνή εναέριο χώρο, επιχειρήθηκε να παρενοχληθεί από αεροσκάφη που ανήκουν στην Ελλάδα,

αλλά δόθηκε η απαραίτητη απάντηση από τα αεροσκάφη της πολεμικής μας αεροπορίας και η αποστολή του ΝΑΤΟ ολοκληρώθηκε με επιτυχία».

 

Διέψευσε το Ελληνικό Υπουργείο Άμυνας

Λίγο αργότερα, το Ελληνικό Υπουργείο Άμυνας απάντησε, κάνοντας λόγο για απόλυτα ψευδείς ισχυρισμούς της Άγκυρας. Αξιόπιστες πηγές του Υπουργείου ανέφεραν πως η συγκεκριμένη τουρκική εκπαιδευτική άσκηση NEXUS ACE, κάθε άλλο παρά «νατοϊκή» ήταν. Μάλιστα οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι το νατοϊκό AWACS αρνήθηκε να συνεργαστεί.

Επιπροσθέτως, οι Τούρκοι παρότι είχαν προγραμματίσει για αυτή την εβδομάδα την εκτέλεση της άσκησης Nexus Ace, δεν είχαν εκδώσει καμία ενημέρωση, καμία NOTAM και κανένα σχέδιο πτήσης.

Κατά συνέπεια τα τουρκικά μαχητικά, μπαίνοντας μαζικά στο Αιγαίο παραβίασαν το FIR Αθηνών, με αποτέλεσμα τα αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά να απογειωθούν για να προβούν σε αναγνώριση και αναχαίτιση.