Βρυξέλλες: 15 Φεβρουαρίου η ΕΕ παρέπεμπε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τον μη εκσυγχρονισμό των σιδηροδρομικών γραμμών -Δείτε το έγγραφο

Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Η Κομισιόν στις 15 Φεβρουαρίου 2023 παρέπεμψε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω μη συμμόρφωσης με τους κανόνες για τις σιδηροδρομικές μεταφορές.

Είχαν προηγηθεί κίνηση διαδικασίας επί παραβάσει τον Δεκέμβριο του 2020 και αιτιολογημένη γνώμη τον Δεκέμβριο του 2021.

Λίγες μέρες μετά και στη χώρα μας -τη νύχτα της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου- συμβαίνει το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα των τελευταίων ετών.

Ένα προμελετημένο έγκλημα με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, υλοποιήθηκε….

Δείτε αναλυτικά τι ανέφερε το έγγραφο:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίζει να παραπέμψει την ΕΛΛΑΔΑ στο Δικαστήριο της ΕΕ λόγω μη συμμόρφωσης με τους κανόνες για τις σιδηροδρομικές μεταφορές.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της EE επειδή δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει της οδηγίας για ενιαίο ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό χώρο.

Η οδηγία διευκρινίζει ότι τα κράτη μέλη έπρεπε να εξασφαλίσουν τη σύναψη συμβατικής συμφωνίας μεταξύ της εθνικής αρμόδιας αρχής και του διαχειριστή σιδηροδρομικής υποδομής το αργότερο έως τις 16 Ιουνίου 2015 και τη δημοσίευσή της εντός ενός μηνός. Οι συμφωνίες αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη διαφάνεια των επικείμενων έργων στο δίκτυο σιδηροδρομικής υποδομής.

Παρά τις ανταλλαγές επιστολών μεταξύ της Επιτροπής και της Ελλάδας, οι εθνικές αρχές εξακολουθούν να μην έχουν υπογράψει και δημοσιεύσει τη συμβατική συμφωνία τους με τον ΟΣΕ, τον ελληνικό οργανισμό διαχείρισης της σιδηροδρομικής υποδομής.

Η Επιτροπή κίνησε διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας τον Δεκέμβριο του 2020 και απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη τον Δεκέμβριο του 2021. Δεδομένου ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να παραβιάζει την οδηγία, η Επιτροπή αποφάσισε πλέον να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

από το Zougla.gr