Βρέθηκαν τρία μεταλλαγμένα στελέχη του Βρετανικού ιού στην Βόρεια Ελλάδα

Τρία επιβεβαιωμένα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού εντόπισε το εργαστήριο αναφοράς του ΑΠΘ στη Βόρεια Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr. Τι δηλώνει η υπεύθυνη του Εργαστηρίου Αναφοράς Βορείου Ελλάδος. Πλέον τα μεταλλαγμένα στελέχη είναι 62 σε όλη την χώρα.

Μπροστά στο ενδεχόμενο διασποράς του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού είναι πλέον οι επιστήμονες αφού τα τρία νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σε διαφορετικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας αλλά όχι στην Θεσσαλονίκη.

Στο εργαστήριο αναφοράς του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στη Βόρειας Ελλάδας ήρθε στο φως μια νέα σημαντική αποκάλυψη: η παρουσία τριών νέων περιστατικών του μεταλλαγμένου και πιο μεταδοτικού στελέχους της Μεγάλης Βρετανίας σε διαφορετικές περιοχές. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ο ιός είχε εντοπιστεί μόνο στην Αθήνα και την Κρήτη.

Εξαιτίας του γεγονότος ότι τα περιστατικά δεν εντοπίστηκαν στην ίδια περιοχή, οι επιστήμονες εικάζουν ότι υπάρχει διασπορά στη Βόρεια Ελλάδα.

Αυτό λέει στο newsit.gr η Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Αναφοράς Βορείου Ελλάδος, Άννα Παπά – Κονιδάρη:

«Είναι ταυτοποιημένα τρία περιστατικά από το μεταλλαγμένο Βρετανικό στέλεχος. Λίγα δείγματα εξετάσαμε μέχρι τώρα. Το γεγονός είναι ότι ήταν σε διαφορετικές περιοχές, σημαίνει ότι δεν είναι κάτι σπάνιο. Δεν είναι στη Θεσσαλονίκη. Εμείς εξετάζουμε μόνο αυτά που έρχονται σε μας, όχι τα δείγματα των νοσοκομείων. Υπάρχει παντού πιστεύω», τονίζει η Καθηγήτρια.

Πιο γρήγορα θα γίνεται πλέον η ταυτοποίηση των δειγμάτων

Η κα. Παπά σημειώνει, επίσης, όχι χάρη σε μια νέα σύγχρονη μέθοδο, μπορούν να έχουν αποτελέσματα μέσα σε ελάχιστες μέρες. Οι έλεγχοι τονίζει ότι θα επεκταθούν, οπότε θα υπάρξει πιο ξεκάθαρη εικόνα τις επόμενες μέρες με την ολοκλήρωση της ταυτοποίησης και άλλων δειγμάτων:

«Ακολουθούμε μια νέα πολύ καλή μέθοδο, με την οποία σε 1-2 ημέρες έχεις αποτέλεσμα. Αυτό είναι το καλό μπορεί κανείς να επέμβει, αλλά προφανώς δεν υπάρχει και νόημα πια να επέμβει κανείς, ούτως ή άλλως οι ασθενείς είναι σε απομόνωση. Αλλά τουλάχιστον ξέρει κανείς ότι πρόκειται γι’ αυτό το στέλεχος».

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται και άλλα αποτελέσματα από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών (ΙΙΒΕΑΑ), τα οποία θα ανακοινωθούν συνολικά στο τέλος της εβδομάδας.

Νωρίτερα, την ύπαρξη του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού και στην Βόρεια Ελλάδα και τις ενδείξεις διασποράς στην περιοχή, αποκάλυψε ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Όπως είπε: «Η μετάλλαξη της Βρετανίας είναι η μόνη που έχει εντοπιστεί στην χώρα μας. Μέχρι στιγμής είναι 59 κρούσματα αλλά εξετάζουμε και κάποια στην Βόρεια Ελλάδα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι αρκετά πιο μεταδοτικό κατά 50%. Αυτή την στιγμή υπάρχει ανησυχία και περιμένουμε στοιχεία από την παγκόσμια κοινότητα», είπε χαρακτηριστικά.