Βρετανός ΥΠΟΙΚ: Σχεδιάζει αλλαγές φορολογικών κανόνων εισοδήματος ύψους 10 δισ. λιρών

Ο ΥΠΟΙΚ του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει τους κανόνες φορολογίας εισοδήματος, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους να αποταμιεύουν στα συνταξιοδοτικά τους ταμεία, ανέφερε η Telegraph.

Σύμφωνα με την Telegraph, βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για τη μείωση του συντελεστή με τον οποίο εφαρμόζεται η ελάφρυνση του φόρου εισοδήματος για τους φορολογούμενους με υψηλότερο συντελεστή στη Βρετανία από 40 πένες σε μόλις 20 πένες. Η αύξηση του αριθμού των πολύ υψηλά αμειβόμενων, των οποίων η ελάφρυνση εισοδήματος μειώνεται περαιτέρω, είναι μια άλλη επιλογή που εξετάζεται, αναφέρει το δημοσίευμα.

Το συνολικό κόστος της φορολογικής ελάφρυνσης των συντάξεων για το υπουργείο Οικονομικών ανέρχεται σε 42,7 δισεκατομμύρια λίρες (48,6 δισεκατομμύρια δολάρια), εκ των οποίων 22,9 δισεκατομμύρια λίρες είναι η ελάφρυνση του φόρου εισοδήματος. Ένας ενιαίος συντελεστής 20% θα απέφερε από 8 έως 10 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως, σύμφωνα με έκθεση της Ένωσης Συνταξιοδοτικών και Δια Βίου Αποταμιεύσεων (Pension and Lifetime Savings Association).

Σηματοδοτεί την αναβίωση ενός σχεδίου που πρωτοπαρουσιάστηκε από τον πρώην ΥΠΟΙΚ, Τζορτζ Όσμπορν το 2016, το οποίο εγκαταλείφθηκε από το Συντηρητικό Κόμμα. Η Telegraph ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Όσμπορν είχε προσεγγιστεί από τον Χαντ για συμβουλές σχετικά με το πώς να χειριστεί την οικονομία της Βρετανίας.

Το σημερινό δημοσίευμα έρχεται μετά από μια ξεχωριστή ιστορία που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, η οποία ανέφερε ότι το ισόβιο επίδομα για τις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις – το μέγιστο ποσό που μπορείτε να αντλήσετε από τα συνταξιοδοτικά κεφάλαια κατά τη διάρκεια της ζωής σας χωρίς να πληρώσετε επιπλέον φόρους – πρόκειται να παγώσει για άλλα δύο χρόνια. Η κίνηση αυτή θα σήμαινε ότι δύο εκατομμύρια αποταμιευτές θα αντιμετώπιζαν επιβαρύνσεις έως και 55% για το συνταξιοδοτικό τους κεφάλαιο μέχρι το τέλος αυτής της περιόδου.

Ο βουλευτής των Συντηρητικών Όλιβερ Ντόουντεν ρωτήθηκε σχετικά με το ρεπορτάζ της Telegraph στο Sky News σήμερα το πρωί. Ο Ντόουντεν δήλωσε ότι “κάποια από αυτά είναι σωστά, κάποια από αυτά είναι λανθασμένα”, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν “δύσκολες” αποφάσεις στη φθινοπωρινή δήλωση του καγκελάριου στις 17 Νοεμβρίου.