Βρετανία: Βλάβες από τις υψηλές θερμοκρασίες σε κέντρα δεδομένων της Google

Με τη Βρετανία να ζει αυτή την εβδομάδα τον χειρότερο καύσωνα από τότε που άρχισαν οι επίσημες μετρήσεις της θερμοκρασίας, η Google και η Oracle αντιμετώπισαν βλάβες σε μεγάλα κέντρα δεδομένων στο Λονδίνο.

Οι εγκαταστάσεις αυτές φιλοξενούν χιλιάδες υπολογιστές που καταναλώνουν μεγάλα ποσά ενέργειας και πρέπει διαρκώς να ψύχονται με μεγάλα βιομηχανικά συστήματα κλιματισμού.

«Λόγω των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών στο νότιο τμήμα της Βρετανίας, δύο μονάδες ψύξης του κέντρου δεδομένων παρουσίασε βλάβη καθώς έπρεπε να λειτουργεί πάνω από τα όρια του σχεδιασμού» ανέφερε η Oracle για το πρόβλημα που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης και αποκαταστάθηκε το πρωί της Τετάρτης.

«Οι θερμοκρασίες στο κέντρο δεδομένων άρχισαν να ανεβαίνουν με αποτέλεσμα ένα υποσύνολο της υπολογιστικής υποδομής να τερματίσει προληπτικά τη λειτουργία του».

Παρόμοια βλάβη εκδηλώθηκε σε κέντρο δεδομένων της Google και επηρέασε «μικρό αριθμό πελατών» της υπηρεσίας νέφους.

«Υπήρξε βλάβη που αφορά το σύστημα ψύξης σε ένα από τα κτίριά μας» ανέφερε η εταιρεία λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Τρίτης τοπική ώρα.

Μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα το επόμενο πρωί, ορισμένοι υπολογιστές τέθηκαν εκτός λειτουργίας να περιοριστεί η συσσώρευση θερμότητας.

Τα κέντρα δεδομένων διατηρούν πολλαπλά αντίγραφα των αρχείων για λόγους ασφάλειας δεδομένων και είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν σε περιόδους ακραίων καιρικών φαινομένων.

Όμως οι θερμοκρασίες του βρετανικού καύσωνα, οι οποίες έφτασαν το ιστορικό ρεκόρ των 40,3 βαθμών στην περιοχή του Λίκολνσαϊρ, βρίσκονται «στο ανώτατο όριο των σχεδιαστικών απαιτήσεων για πολλούς διαχειριστές κέντρων δεδομένων» είπε στο BBC ο Πολ Χόουν της εταιρείας Redcentric, η οποία διατηρεί κέντρα δεδομένων στη Βρετανία και χρειάστηκε α ενεργοποιήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης την Δευτέρα.

Με την κλιματική αλλαγή να αυξάνει τη συχνότητα των καυσώνων, η αυξημένη ανάγκη για ψύξη στα κέντρα δεδομένων αυξάνει συχνά και την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου.

Η ψύξη των υπολογιστών αντιστοιχεί σε ένα μεγάλο μέρος της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτές τις εγκαταστάσεις.

Οι εταιρείες συχνά προτιμούν τοποθεσίες με κρύο κλίμα κρύα κλίματα και άφθονη διαθέσιμη ενέργεια, ενώ η Microsoft δοκίμασε πρόσφατα ένα υποβρύχιο κέντρο δεδομένων που ψύχεται από το θαλασσινό νερό.