Βρετανία: Ο ΥΠΑΜ Μ. Γουάλας και 2 ακόμα, υπουργοί στηρίζουν τον Μπόρις Τζόνσον

Ένα 24ωρο μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας, ο υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία των Συντηρητικών, άρα και της χώρας.

«Νομίζω ότι πρέπει πραγματικά να θέλεις να γίνεις πρωθυπουργός για να κάνεις αυτή τη δουλειά, πρέπει πραγματικά να πιστεύεις ότι είναι η δουλειά για σένα» τόνισε ο Γουάλας ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για να αναλάβει τα ηνία των Τόρις και κατά συνέπεια της Γηραιάς Αλβιώνας.

Ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Τρας τείνει να ψηφίσει τον Μπόρις Τζόνσον.

Την ίδια ώρα κι ένα άλλο πρωτοκλασάτο στέλεχος των Συντηρητικών, ο Τζέικομπ Ρις Μογκ, πρώην υπουργός της κυβέρνησης Τζόνσον, αρμόδιος για τις σχέσεις με το κοινοβούλιο, εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή του στον πρώην ένοικο της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Σάιμον Κλαρκ, υπουργός στην κυβέρνηση Τρας, έσπευσε – από την πλευρά του – να ανακοινώσει ότι θα στηρίξει τον Τζόνσον, όπως αναφέρει η εφημερίδα Telegraph.

Ποιος είναι πιθανό να αντικαταστήσει τη Λιζ Τρας

Εντός του Συντηρητικού κόμματος έχει ήδη ξεκινήσει μια διαδικασία fast-track για την εκλογή νέας ηγεσίας, προκειμένου να αναδειχθεί ο αντικαταστάτης της Λιζ Τρας, η οποία χθες, Πέμπτη, ανακοίνωσε την παραίτησή της ύστερα από μόλις έξι εβδομάδες στην πρωθυπουργία της Βρετανίας.

Η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 28 Οκτωβρίου το αργότερο, και οι υποψήφιοι που θέλουν να λάβουν μέρος θα πρέπει να προταθούν από τουλάχιστον 100 Συντηρητικούς βουλευτές –πράγμα που σημαίνει ότι τη Δευτέρα θα υπάρχουν το πολύ τρεις υποψήφιοι.

Οι βουλευτές στη συνέχεια θα επιλέξουν την τελική δυάδα και θα υπάρξει μια ενδεικτική ψηφοφορία για να δουν ποιον στηρίζει η πλειοψηφία.

Εάν το πρόσωπο που θα βρεθεί στη δεύτερη θέση δεν αποχωρήσει, τότε τα μέλη του Συντηρητικού κόμματος θα προσέλθουν στις κάλπες, με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται έως την Παρασκευή.