Βρετανία: Νικητής και του 4ου γύρου των εσωκομματικών εκλογών των Τόρις ο Ρίσι Σουνάκ

Ρίσι Σουνάκ

Ένα από τα φαβορί των δημοσκοπικών μετρήσεων, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ, κέρδισε και τον τέταρτο γύρο στις ψηφοφορίες για την ανάδειξη των δύο επικρατέστερων υποψηφίων που θα διεκδικήσουν την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος και κατ’ επέκταση την πρωθυπουργία της Βρετανίας.

Η βουλευτής και πρώην υπουργός Κέμι Μπέιντενοκ αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διαδικασίας, καθώς έλαβε μόνο 59 ψήφους.

Ο Σουνάκ έλαβε 118 ψήφους και θα αναμετρηθεί στον επόμενο γύρο με την Πένι Μόρντοντ, την πρώην υπουργό Άμυνας, που έλαβε 92 ψήφους και την υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας, που συγκέντρωσε 86 ψήφους.

Τη Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία διεξήχθη ο τρίτος γύρος, ο Σουνάκ έλαβε 115 ψήφους κερδίζοντας άλλες 14 κάτι που τον βοήθησε να φτάσει στην πρωτιά.

Ο Σουνάκ εμφανίζεται με σταθερό προβάδισμα μπροστά από το επίσης φαβορί και τη δεύτερη σε σειρά ψήφων πρώην υπουργό Άμυνας της Βρετανίας Πένι Μόρντοντ.

Εκτός κούρσας για την ηγεσία των Συντηρητικών η πιο «σκληροπυρηνική», όπως την αποκαλούν, Τόρις και πρώην υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας που ήδη από την τρίτο γύρο φάνηκε αποδυναμωμένη και στο δρόμο για τον τελικό συγκέντρωσε 86 ψήφους.

Η τελευταία μάχη ανάμεσα στους δύο υποψηφίους θα έχει μια σημαντική διαφορά από τις προηγούμενες. Δεν θα είναι εσωκομματική αλλά θα απευθυνθεί στα μέλη του κόμματος των Τόρις.

Στις 5 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί το όνομα του διαδόχου του Μπόρις Τζόνσον στο συνέδριο του κόμματος των Συντηρητικών.