Βρετανία: Ιστορικό «deal» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα βλέπει το Λονδίνο

epa04450803 View at a sculpture of 'The Parthenon Marbles' collection, also known as the 'Elgin Marbles', at the British Museum in London, Britain, 17 October 2014. Amal Alamuddin-Clooney and British lawyer Geoffrey Robertson arrived to Greece on 13 October for a four-day visit to meet government officials, and advise on Greece's quest to have the collection of classical Greek marble sculptures returned to Athens which had been removed from the Parthenon in the early 19th century by British ambassador Thomas Bruce, 7th Earl of Elgin. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

H Βρετανία εργάζεται με την Ελλάδα για μια διευθέτηση, μέσω της οποίας τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα μπορούσαν να εκτίθενται τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Oσμπορν, περιγράφοντας το γεγονός ως μια κατάσταση αμοιβαία επωφελή.

Αρκετά αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί λύση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, δηλώνει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του, στο ραδιόφωνο του BBC, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου.

«Βρετανία και Ελλάδα βρίσκονται σε εποικοδομητικές συνομιλίες οι οποίες μπορεί να καταλήξουν σε μια συμφωνία», τονίζει ο Τζορτζ Όσμπορν

Ο Τζορτζ Όσμπορν , λέει πως Βρετανία και Ελλάδα βρίσκονται σε εποικοδομητικές συνομιλίες οι οποίες μπορεί να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να προβάλει τα Γλυπτά τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα. Πρόκειται για μια κατάσταση «win-win», όπως χαρακτηριστικά τονίζει στην συνέντευξη του.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επί κυβερνήσεως Κάμερον έκανε λόγο επίσης για μια πηγή διαφωνιών μεταξύ δύο ευρωπαϊκών χωρών που “κρατάει αιώνες”. «Είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα να λυθεί», είπε προσθέτοντας πως κατά την άποψή του «υπάρχει δρόμος προς τα εμπρός».

Ρωτήθηκε για την περίπτωση του δανεισμού και απάντησε πως «συζητάμε με την ελληνική κυβέρνηση για μια νέα ρύθμιση. Αυτό που δεν θέλω να κάνω είναι να αναγκάσω τους Έλληνες να δεχτούν πράγματα που θεωρούν αδύνατα να πραγματοποιηθούν».

Για το ενδεχόμενο τα Γλυπτά να επιστρέψουν οριστικά στην Ελλάδα είπε ότι μια τέτοια απόφαση θα χρειαζόταν αλλαγή της βρετανικής νομοθεσίας. «Αν θέλαμε να στείλουμε όλα τα Ελγίνεια Μάρμαρα πίσω (στην Ελλάδα) θα χρειαζόταν η έγκριση του Κοινοβουλίου. Αυτό είναι πάνω από τις αρμοδιότητές μου», σημείωσε ο πρόεδρος του βρετανικού Μουσείου.