Βρετανία: Ηχητικό ντοκουμέντο «καίει» την Λιζ Τρας – Λέει ότι οι Βρετανοί είναι τεμπέληδες

Λιζ Τρας

Η Λιζ Τρας μπορεί να φαντάζει το αδιαφιλονίκητο φαβορί για να είναι εκείνη που θα ορκιστεί πρωθυπουργός αντικαθιστώντας τον Μπόρις Τζόνσον ωστόσο δεν αποκλείεται να μπει σε περιπέτειες που θα μπορούσαν ακόμα και να της ανακόψουν το δρόμο για την Downing Street.

Και αυτό διότι σε ηχητικό ντοκουμέντο που φέρνει στη δημοσιότητα ο Guardian, η Λιζ Τρας ακούγεται να μιλάει απαξιωτικά για τους Βρετανούς και να λέει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν «περισσότερη σκληρή δουλειά».

Η καταγραφή έχει γίνει την περίοδο που η Τρας ήταν το Νο2 του υπουργείου Οικονομικών.

Η Τρας, η οποία προηγείται με 22 μονάδες διαφορά του Ρίσι Σούνακ, στο ηχητικό ντοκουμέντο άφηνε να εννοηθεί ότι δεν φαινόταν να υπάρχει μεγάλη επιθυμία να αλλάξει η εργασιακή κουλτούρα, ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να γίνει πιο ευημερούμενο,

ενώ δεν είχε διστάσει να επιτεθεί κατά των Βρετανών εργαζομένων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «χρειάζονται περισσότερο σπρώξιμο», αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι δεν έχουν την «ικανότητα» των ξένων ανταγωνιστών.

«Οι Βρετανοί εργαζόμενοι παράγουν λιγότερα ανά ώρα από ό,τι … και αυτό είναι ένας συνδυασμός δεξιοτήτων και εφαρμογών». Και συνεχίζει:

«Αν κοιτάξετε την παραγωγικότητα, είναι πολύ, πολύ διαφορετική στο Λονδίνο από την υπόλοιπη χώρα. Αλλά βασικά αυτό συμβαίνει εδώ και δεκαετίες.

Ουσιαστικά είναι εν μέρει θέμα νοοτροπίας και συμπεριφοράς, νομίζω. Είναι η εργασιακή κουλτούρα, βασικά.

Αν πάτε στην Κίνα είναι αρκετά διαφορετικά, μπορώ να σας διαβεβαιώσω», ακούγεται να λέει η υποψήφια για την πρωθυπουργία.

«Υπάρχει ένα θεμελιώδες ζήτημα της βρετανικής εργασιακής κουλτούρας. Ουσιαστικά, αν πρόκειται να γίνουμε μια πλουσιότερη και πιο ευημερούσα χώρα, αυτό πρέπει να αλλάξει. Αλλά δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι είναι τόσο πρόθυμοι να το αλλάξουν αυτό», επεσήμανε ακόμη.

«Στη Βρετανία υπάρχει ένα μικρό θέμα σχετικά με την επιθυμία για εύκολες απαντήσεις. Αυτός είναι ο προβληματισμός μου σχετικά με τις εκλογές και ό,τι προηγήθηκε και το δημοψήφισμα

– λέμε ότι όλη η Ευρώπη είναι αυτή που προκαλεί αυτά τα τεράστια προβλήματα όλοι αυτοί οι μετανάστες προκαλούν αυτά τα προβλήματα.

Αλλά στην πραγματικότητα αυτό που πρέπει να συμβεί είναι περισσότερο… περισσότερο σπρώξιμο. Δεν είναι ένα δημοφιλές μήνυμα», κατέληξε.

Τα υποτιμητικά σχόλια θυμίζουν ένα αμφιλεγόμενο απόσπασμα που συγκαταλέγει τους Βρετανούς εργαζόμενους μεταξύ των «χειρότερων τεμπέληδων στον κόσμο»,

από το βιβλίο Britannia Unchained, το οποίο η Τρας συνυπέγραψε το 2012, όταν ήταν νέα βουλευτής που προσπαθούσε να αφήσει το στίγμα της ως νεο-θατσερικιά.